Tre personer i medicinska uniformer står och sitter i ett rum som liknar ett sjukhus. En av dem står framför sängen med två objekt i händerna, medan de andra två sitter på sängkanten. Rummet har en enkel inredning med en säng och väggmonterade funktioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina vänner förstod inte varför jag skulle välja vård- och omsorg”, säger eleven Lucas Högdahl. Starta klippet för att höra fördomarna om vårdyrket som eleverna fått möta. Foto: SVT

För få söker vård- och omsorgsprogrammet – eleven Ellen: ”Förutfattade meningar om att man bara torkar skit”

Uppdaterad
Publicerad

Av 174 erbjudna platser antogs bara 92 behöriga elever till vård- och omsorgsprogrammet för höstterminen för de halländska gymnasieskolorna. Samtidigt bedömer Skolverket att platserna på programmet bör öka för att klara arbetsmarknadens behov.

– Inför det här läsåret var söktrycket lägre än vad det någonsin har varit, säger Johanna Bergehed, rektor för vård- och omsorgsprogrammet på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.

Nästa år ska gymnasieskolor i större utsträckning behöva ta hänsyn till arbetsmarknadens behov när utbudet på gymnasieskolor ska bestämmas. Enligt Skolverket är vård- och omsorgsprogrammet ett av de yrkesprogram där platserna bör öka, men för de halländska gymnasieskolorna fylldes bara drygt hälften av platserna som redan erbjuds idag.

– Man kanske har lite förutfattade meningar om vårdyrket och man bara torkar skit och sånt, säger eleven Ellen Rehn.

Platserna som bör minska

För Halland är Skolverkets bedömning att platserna på ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet bör minska. Medan platserna på yrkesprogram som VVS- och fastighetsprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet bör öka. En prognos som inte skiljer sig stort från Sverige som helhet, enligt Skolverket.

Lagändringarna började gälla sommaren 2023, men tillämpas för första gången i utbildningen som påbörjas 2025.

Sannarpsgymnasiet i Halmstad upplevde ett lågt söktryck för denna höstterminen – starta klippet för att höra hur de planerar att få fler att söka vård- och omsorgsprogrammet.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort hår som bär en randig skjorta, stående i en inomhusmiljö. Den högra sektionen visar två personer i medicinska kläder som tyst kontrollerar en patients blodtryck med en stetoskop, i en vårdmiljö med naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sannarpsgymnasiet i Halmstad upplevde ett lågt söktryck inför höstterminen – starta klippet för att höra SVT: s reporter förklara förändringen med gymnasieplatserna. Foto: SVT

Så många sökte vård- och omsorgsprogrammet

För läsåret 2023/2024 sökte totalt 4 200 elever sig till vård- och omsorgsprogrammet i Sverige. För läsåret 2024/2025 låg den siffran på 4 000.

SVT har tittat på antalet platser och behöriga antagna för vård- och omsorgsprogrammet för skolorna:

  • Drottning Blankas gymnasieskola, Halmstad
  • Praktiska gymnasiet, Halmstad
  • Sannarpsgymnasiet, Halmstad
  • Falkenbergs gymnasieskola, Falkenberg
  • Drottning Blankas gymnasieskola, Varberg
  • Peder Skrivares gymnasieskola, Varberg
  • Aranäsgymnasiet, Kungsbacka

För läsåret 2024/2025 erbjöds 174 platser för vård- och omsorgsprogrammet på skolorna. Då antogs 92 behöriga elever.

Det finns även introduktionsprogram för vård- och omsorgsprogrammet för obehöriga elever, samt gymnasial lärlingsanställning.

Källa: Skolverket, Gymnasievalet i Halland samt mejlkontakt med skolorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.