En illustration av en diskussionsgrupp där en person står och pratar inför en cirkel av sittande deltagare. Deltagarna har varierande kroppsspråk och uttryck, vilket antyder att de är engagerade i samtalet.  Peter Rahm är gruppledare och nöjd med de resultat han sett bland deltagarna under våren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera män har deltagit i den satsning på gruppbehandling mot våld i nära relation som genomförts i Halland – se gruppledare Peter Rahm förklara varför han är nöjd med de resultat han sett bland deltagarna. Foto: Truls Wallin/SVT

Efter satsningen: Nu har 6 män i Halland fått gruppbehandling mot våld i nära relation

Publicerad

Under våren har män i Halland som utsätter sin partner för våld erbjudits gruppbehandling. Sex män har nu deltagit i behandlingen och nått stora framsteg, enligt gruppledaren Peter Rahm.

Målet var att dra igång behandlingen hösten 2023, men efter svårigheter att hitta män som var villiga att delta startade behandlingen med sex deltagare i januari i år.

Behandlingen bygger på en metod som heter alternativ till våld. Deltagarna får utifrån olika teman uppgifter att lösa enskilt, eller i gruppen.

Inte skämmas

Gruppledaren Peter Rahm berättar om vikten av att finna stöd hos varandra i gruppen, och att lämna skammen utanför behandlingslokalen.

– Under våren har deltagarna fått mycket större förståelse för hur våldet påverkar dem och deras anhöriga, säger Peter.

Peter hoppas att behandlingen, som ligger under socialförvaltningen och erbjuds för män i hela Halland, kommer kunna rekrytera nya deltagare till hösten.

MÄNs våld mot kvinnor

  • I nästan hälften (46%) av polisanmälda misshandelsfall mot kvinnor är gärningspersonen i parrelation med kvinnan.
  • Tio kvinnor mördades av en partner i nära relation i Sverige 2022.
  • Under 2022 polisanmäldes 3 445 fall av misshandel mot kvinna i parrelation och 1 245 fall av grov kvinnofridskränkning i Sverige.
  • Motsvarande siffror i Halland var 299 fall av misshandel mot kvinna i parrelation och 35 fall av grov kvinnofridskränkning.

Källor: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS. Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.