Elis Appelgren från Varberg är en helt vanlig kille i en förskoleklass, men han har en CP-skada som påverkar hans motorik och han sitter i rullstol. När klassfotot skulle tas i augusti i år hamnade han vid sidan av, utanför en av pedagogerna.
– Mest arg blev jag, just över hur man bara kunde göra en sådan bild och tycka att den var okej, säger mamma Veronica Appelgren.
I fredags fick hon se bilderna för första gången. Då kunde hon förhandsgranska dem på nätet. Fylld av ilska så mejlade hon både fotoföretaget och berörda pedagoger. Hon insåg att hon skulle behöva vänta över helgen för att få ett svar på varför de agerat på det sättet.
– Jag visste att det fanns ingen ursäkt att få. Det som är gjort är gjort.
Efter att ha pratat med både pedagoger och fotoföretaget som tagit skolfotot så vet hon att ingen med avsikt gjort det för att vara elak mot Elis.
– Det handlar om att de inte har tänkt över huvud taget.
Pedagogerna har berättat att de reagerat på att Elis suttit vid sidan och påtalat det för fotografen, men att fotografen stått på sig. Pedagogerna hade då inte stått på sig tillräckligt för att uppställningen på klassfotot skulle ändras.
– Och det ångrar de.
”Vi har gjort ett misstag”
Fotoföretaget har tagit på sig ansvaret för det inträffade, och kommer på Veronicas begäran att stoppa både klassfotot och skolkatalogen. På fredag ska klassen ta nya bilder.
– De tog på sig ansvaret att säger att det här är inte det de står för.
– Det har blivit ett stort fel, där information om hur man tar en gruppbild och hur man jobbar med funktionshindrade inte gått fram till fotografen, säger Veronica.
För SVT Nyheter Halland berättar fotofirman Photomic att de är ledsna över det som inträffat.
– Vi har gjort ett misstag, säger vd Atle Andersen.
Viktigt att lära sig något av det
Att hon nu delar bilden på sociala medier är för att visa på hur det ser ut i dag, och skapa en dialog kring ämnet, som leder till förändring.
– Mitt budskap är att uppmärksamma att det faktiskt kan se ut så här 2016, fast man pratar så mycket om inkludering. Jag vill sprida kunskap om det, så att det blir en dialog och mynnar ut i något bra.
Hon säger att det inte är någon ilska kvar. Hon har rett ut situationen med både skolan och fotoföretaget. Men händelsen har fått henne att fundera på hur samhället kommer att behandla hennes son i framtiden.
– När man tycker att han ska finnas i en trygg värld som skolans värld och ser att det kan bli så här, så visst får man tankar om hur framtiden ska se ut i stora samhället, så fort man avviker lite grand från normen.
Hemma har familjen inte pratat speciellt mycket om varför det ska tas nytt foto. Elis är glad över att skolfotot ska tas om, och det är mamma Veronica också.
– Det viktigaste är att man tar lärdom av det, säger hon.
Läs också: Skolan anmäler till skolförvaltningen
Elis föräldrar har gett sitt godkännande till publicering av bilden, övriga på bilden har maskats.