En månad efter flykten från Ukraina – nu jobbar Anastasiia på Göteborgs-posten

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått endast en månad sedan Anastasiia Palchyk från Lutsk i Ukraina hoppade på flyktbussen till Kungsbacka. Trots sin korta tid här har hon redan fått jobb på Västsveriges största tidning.

I en ny satsning kommer SVT att följa flyktingar från Ukraina i deras nya vardag, med allt vad det innebär. Det innefattar nytt jobb och nya sammanhang – men också med relationen med anhöriga som är kvar i Ukraina.

Anastasiia Palchyk har jobbat som journalist i Ukraina och talar både ukrainska och ryska. Hon har flera uppgifter på Göteborgs-posten, bland annat hittar hon ukrainare och ryssar för reportrarna att intervjua.

Halland och kriget i Ukraina

”Vår kontaktväg till personer”

Maya Dahlén, nyhetschef på Göteborgs-posten, bedömer risken för partiskhet som låg.

– Det finns alltid en risk, men hon arbetar primärt med research och skriver inte artiklar, utan hon är vår kontaktväg till personer och kan hjälpa oss med språkförbistringar, säger hon.

I klippet får du följa med henne till arbetet på tidningen.

SVT följer flyktingar från Ukraina

Hur är det att lämna sitt land, sin bostad, vänner och jobb och börja om i Sverige? Tusentals ukrainska flyktingar försöker nu forma en ny vardag i Sverige.

Under våren kommer SVT Nyheter följa fyra familjekonstellationer:

  • 31-åriga journalisten Anastasiia Palchyk från Lutsk som nu bor nu i Göteborg efter att ha kommit till Kungsbacka
  • Familjen Tkach-Novikova från Kiev som bor i Karlskrona
  • 34-åriga Katya Nepomnishchay från Kiev som nu bor i Östersund
  • Sångläraren Alona Herasko, 32 år från Donetsk, som nu bor i Björna med man och tre barn

Vi kommer att träffa dem i den nya vardagen med allt vad det innebär med nya sammanhang men också med relationen med de som finns kvar i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet