Ordningsvakts-logga. Kvinna på promandstig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt rör det sig om 108 avvisningar och övriga händelser. I klippet får du några exempel på åtgärder som genomförts – händelserna är inlästa av en reporter på SVT. Kommunens trygghets- och säkerhetsstrateg Therese Wallgren svarar på hur området nu kan utökas. Foto: Anton Johansson/SVT

Ett halvår med ordningsvakter i Halmstads centrum – så har de ingripit

Uppdaterad
Publicerad

De har bland annat stoppat elcykelstölder, snatteri och drogförsäljningar i Halmstads stadskärna. SVT Nyheter Halland har gått igenom alla tjänstgöringsrapporter från första halvåret med patrullerande ordningsvakter i stan. Nu ska området utökas.

Sedan juni 2023 har ordningsvakter patrullerat centrala Halmstad på uppdrag av Halmstads kommun.

Varje ingripande som ordningsvakterna genomför måste avrapporteras i tjänstgöringsrapporter till polisen.

Vanligaste insatsen: Avvisning

SVT:s genomgång visar att det hittills gjorts 108 insatser. Det vanligaste är avvisning eller tillsägelser till berusade eller påverkade personer på och runt Stora torg.

Men även mer komplicerade situationer har hanterats – i klippet hör du tre av dessa. Där svarar även kommunens trygghets- och säkerhetsstrateg Therese Wallgren på hur ordningsvakternas område nu ska utökas.

Kostar tre miljoner

Kommunen avsatte tre miljoner kronor i budget för insatsen med ordningsvakter i centrum under förra året.

Allt ordningsvakterna gör framgår inte i tjänstgöringsrapporterna. Som exempelvis vägvisning eller enklare tillsägelser kring ordningsstörningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.