Markus Hoffman, vattenexpert på LRF. Till höger en stor vattenspridare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har en brant inlärningskurva” – hör Markus Hoffman, vattenexpert på LRF, om att merparten av det svenska lantbruket står utan bevattningssystem idag, vilket blir ett problem efter klimatförändringen. Foto: Ella Persson/SVT

Experten dömer ut lantbrukets vattenberedskap: ”Måste öka”

Publicerad

Sverige ligger långt efter när det kommer till konstbevattning i lantbruket – det säger Markus Hoffman, vattenexpert för LRF, som menar att bevattningen på våra åkrar behöver tredubblas för att klara av klimatförändringarna.

Det är bara runt fem procent av den svenska åkermarken som konstbevattnas idag, vilket innebär att svensk matproduktion till största del är beroende av regnvatten, att det kommer i rätt tid och i rätt mängd. För att klara av en grön omställning bör vi totalt kunna vattna 25 procent av landets åkermarker, enligt Markus Hoffman.

– Det skulle krävas en investering i infrastruktur på ungefär 20 miljarder kronor i bevattningsdammar, säger Markus Hoffman, vattenexpert för LRF.

Bevattningsdammar gör det möjligt att ta tillvara på regnvatten för framtida torkperioder – se hur det fungerar i klippet nedan.

Peter Johansson från företaget Östorps bevattning sitter framför en bevattningdsamm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bevattningsdammar gör det möjligt att ta tillvara på regnvatten för framtida torkperioder. Se mer hur det fungerar i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Nytt stöd för bevattningsdammar

Sen förra året har lantbrukare kunnat söka öronmärkta pengar från Jordbruksverket för att bygga bevattningsdammar.

Budgeten är 170 miljoner kronor för hela programperioden (2023-2027). En genomsnittlig investering inom bevattningsdammar beräknas att få 570 000 kronor i stöd.

Hittills har det kommit in 11 ansökningar.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så kan klimatförändringarna påverka din mat

Mer i ämnet