Soldater framför en luftvärnspjäs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att kolla på krigföringen i Ukraina betraktas luftvärnet nu som extra viktigt. Luftvärnsexperten på FOI, Erik Berglund, tror att det kommer satsas mer på regementet i Halmstad. Foto: Försvarsmakten, Lv6

Experten om regeringens satsning på luftvärnet: ”Halmstad har en viktig roll”

Uppdaterad
Publicerad

Luftvärnet är en prioritet i regeringens förslag om satsningar på försvaret. I dagsläget är LV6, i Halmstad, enda luftvärnsregementet i Sverige.

– Halmstad har en viktig roll. Jag är övertygad om att det blir förstärkningar där, säger Erik Berglund, luftvärnsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Fram till 2030 vill regeringen satsa 174 miljarder kronor på det militära försvaret. Antalet befattningar ska växa från 88 000 i dag till 130 000 år 2035, enligt förslaget.

Försvarspolitik under 2000-talet

Under lång tid var Försvarsmakten lågt prioriterad. Efter försvarsbeslutet 2004 blev försvaret av Sverige inte längre en huvuduppgift för Försvarsmakten. Verksamheten inriktades istället på att hantera internationella kriser.

Försvarsbeslutet 2015 blev ett nytt skifte. Säkerhetsläget hade då förändrats och Ryssland hade året innan genomfört sin olagliga annektering av Krimhalvön. Värnplikten återaktiverades och militär verksamhet på Gotland återetablerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.