• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bild på kvinna med röd halsduk och ljust hår. Även bild på en familj som sitter samlade utanför ett nedgånget mörkrött hus. Kvinnan heter Elsa Bane och är en av de som börjat forska på ödehus. I klippet berättar hon vad hennes fokusområde är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Bane är en av de som börjat forska på ödehus. I klippet berättar hon vad hennes fokusområde är. Foto: Privat

Ödehusforskning inleds på flera håll när trenden exploderar

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med att folk flyttar in i och rustar upp gamla ödehus har nått den akademiska världen. Intresset har lett till att flera forskningsprojekt nu inletts runtom i landet, för att få en bättre förståelse för fenomenet.

– Det är ett ganska nytt ämne som exploderat de senaste åren. Eftersom det är en så pass stor samhällsrörelse som kan kopplas till hållbarhetsfrågor och att leva ett resurssnålt liv så har det blivit aktuellt, säger Elsa Bane, doktorand i kulturvård på Uppsala universitet.

I höstas påbörjade hon sin forskning på ödehus, med fokus på hur de kan tas i bruk igen och vilken deras energisparpotential de har.

Vill ha svar på drivkraft

Ungefär samtidigt började etnologen Sara Bäckström sin forskning på Umeå univeristet. Hon riktar snarare in sig på de människor som väljer att ta sig an sådana här hus.

– Jag vill ha svar på vad deras drivkrafter är, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.