Repetitionerna i Våxtorp inför musikalen pågår för fullt. Den 20 november spelas den i Helsingborg arena. Foto: Privat

Från hästgården i Våxtorp till arenamusikal

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan Caprifolens voltigeklubb i Våxtorp började med sina novemberföreställningar där voltigeuppvisning kombineras med teater och cirkus. Under åren har föreställningarna utökats i takt med att allt fler vill se showen. Därför har föreningen till i år bytt spelplats. Från Våxtorp till Helsingborg arena.

– De senaste åren har vi haft 300 åskådare tre dagar i rad, men den här gången vill vi satsa på en enda show och har hyrt Helsingborg arena till detta, berättar Maria Nilsson, tränare och grundare av Caprifolens voltigeklubb.

Det var ingen liten spelplats ni valt. Varför just Helsingborg?

– För det första så gör vi det för att vi vill satsa på ett större ställe. Sedan är det är många som håller på med voltige i trakterna kring Malmö, Helsingborg, Örkelljunga, Laholm och Halmstad. Om folk utifrån åkt till lilla Våxtorp tidigare år, så borde det vara ännu lättare att ta sig till en större stad som Helsingborg. Sedan är det pirrigt och häftigt att få vara på en stor arena tycker barnen, säger Maria Nilsson.

Repetitionerna i Våxtorp inför musikalen pågår för fullt. Den 20 november spelas den i Helsingborg arena.

Föreställningen är en barnmusikal som baseras på barnboken Tumungo som är skriven av Våxtorpbon Minna Slottheden. Berättelsen handlar om en brun isbjörn och budskapet om allas lika värde passar, enligt Maria Nilsson, väl i tiden.

Kostar 150.000 att hyra

Hon berättar att alla som är inblandade i musiken arbetar ideellt. Förutom hästar medverkar drygt 45 personer i föreställningen, framförallt barn och tonåringar. Föräldrar bidrar med arbetet med rekvisita och scenkläder. Att byta spelplats innebär helt andra kostnader än vad man tidigare varit van vid.

– Att hyra arenan med allt ljus och ljud och sådant kommer kosta oss omkring 150.000 kronor, säger Maria Nilsson och fortsätter:

– Samtidigt vill vi inte ha för höga biljettpriser då vi vill att familjer ska ha råd. Men om minst 1.500 åskådare kommer så har vi, tillsammans med intäkterna från de lokala sponsorerna, gått runt ekonomiskt.

Foto: Privat

Musikaldeltagarna laddar bakom kulisserna.

Viktig att alla är delaktiga

Ett syfte med de årliga föreställningarna är att alla inom klubben samarbetar.

– Normalt sätt tränar man voltige i olika åldersgrupper, men här samlas alla kring ett och samma projekt. Hon som är huvudrollen i år var med redan när hon var fem år gammal. Nu är hon elva år. Sedan är det nödvändigt i ett mindre samhälle att alla får vara delaktiga och att man känner att man är viktig, avslutar Maria Nilsson.

Musikalen Tumungo spelas söndagen den 20 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.