En svartvitt bild av ett rum med barnsängar, där flera små barn sitter eller ligger i sina sängar. I mitten av bilden finns en vuxen person med ett barn i famnen, medan flera andra barn leker eller observerar runt omkring. Stora fönster släpper in naturligt ljus och ger en känsla av öppenhet i rummet. Bilden är tagen på Varbergs kusthotell under 1920-talet när lokalerna huserade ett sanatorium för barn med tuberkulos.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken fotbollslegendar besökte hotellet – och när blev kustsanatoriet ett spa? Starta klippet för att få en historisk tillbakablick. Foto: Hallands kulturhistoriska museum

Från sanatorium till spa – se Varbergs kusthotells historia

Publicerad

Från sanatorium för barn med tuberkulos till spahotell. Så har Varbergs kusthotell ändrats genom åren.

Runt sekelskiftet 1900 spred sig tuberkulos i Sverige och i Varberg öppnar doktorn Johan Severin Almer Kustsanatoriet där barn och unga under flera år kom att vårdas.

Nu, många år senare, är det gamla sanatoriet ett hotell som till årsskiftet kommer att byta ägare.

Mer om kusthotellets historia får du reda på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.