Konceptet med att ha en bank med fritidsprylar finns på flera ställen runt om i landet och alla har samma grundsyfte; alla ska ha råd att ha en aktiv fritid.
För att det ska fungera är Fritidsbanken beroende av att personer skänker fritidsprylar som de inte längre använder. Halmstadborna har under åren varit generösa på den punkten.
– Senaste två åren har nästan 12 000 prylar lånats ut till 2 000 unika låntagare, säger Thomas Lindberg, styrelseordförande för Fritidsbanken i Halmstad.
Större lokaler ger större möjligheter
Det ökade trycket på att få låna saker har blivit så påtagligt att banken nu byter plats från Österskans till Haldahuset.
– Det känns jättebra. De här lokalerna är mycket större och har bättre parkeringsplatser. Så man kan låna de saker man vill ha året runt, säger Kaj Karegren, enhetschef på arbetsmarknadsenheten på kommunen.
Hoppas på att få fler utlåningar
I Halmstad drivs Fritidsbanken i kommunal regi under Teknik- och fritidsförvaltningen men från och med onsdagen den 6 november är det utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen som kommer ta över.
– Jag tror och hoppas att det kommer fortsätta vara en av de största fritidsbankerna i Sverige. När vi får ordning på våra rutiner och öppettider här framöver så hoppas vi att få ännu fler utlåningar än vad vi har idag, säger Kaj Karegren.