Elever i årskurs 8 i slöjdsalen på Tångaskolan i Falkenberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se åttondeklassarna slöjda på Tångaskolan i Falkenberg. Foto: Lill Eriksson

Full fart i slöjdsalarna inför höstsalong på Hallands konstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Just nu skapas konstnärliga alster runt om i slöjdsalarna. För första gången ska barn och ungdomar få ställa ut på liknande villkor som vuxna i höstens utställning Unga slöjdares salong på Hallands Konstmuseum i Halmstad.

I klippet ser du runda fågelholkar och fiffiga skåp som elever på Tångaskolan i Falkenberg ska visa juryn.

En åttondeklass på Tångaskolan i Falkenberg har valt att snickra på temat “bostäder” för fåglar, nycklar, mediciner, smycken och sjörövare.

 – Jag sökte idéer på olika modeller på internet. Svårast var att få rätt passform på luckan, säger Felicia Einarsson om sin runda fågelholk. 

En jury bedömer hantverket, estetik, fantasi och originalitet utifrån slöjdarens ålder.   

 – Juryn kommer också att eftersträva variation. Såvitt jag vet har detta inte gjorts tidigare, inte i Sverige i alla fall, säger konstpedagog Lotta Sandberg på konstmuseet i Halmstad. 

Unga slöjdares salong

Alla hallänningar under 20 år kan lämna in sina verk innan den sista april. Till hösten arrangeras utställningen på Hallands Konstmuseum. Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg samverkar inom slöjd och konst genom Region Syd Samverkan.

I juryn sitter Helena Nilsson Hertov, curator på Rian Designmuseum i Falkenberg, Sara Degerfält, länshemslöjdskonsulent med fokus på barn och unga i Västra Götalandsregionen och unga Halmstadslöjdaren Oskar Gybäck, tidigare deltagare i regionprojektet Experiment Väv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.