Foto: SVT

Funkismello bjuder upp till dans

Uppdaterad
Publicerad

Funkismello är en sångtävling för personer med olika funktionsnedsättningar. På Kulturskolan i Halmstad fick media en tjuvtitt på tisdagens repetition – och det svängde rejält.

En av deltagarna är Joy Karlsson. Hans låtval föll på dansbandsdängan Jajamen med Rolandz. Med dans och charm fick han publiken med på noterna. Han klev av scen nöjd med sin insats för dagen.

– Det kändes jättebra, men lite nervöst, säger Joy Karlsson.

Nervositeten märktes inte?

–  Nej, precis.

Delfinal i Halmstad Arena

Medias närvaro gjorde att pulsen ökade lite extra bland deltagarna. Sveriges Radio sände live och det var inte läge att hålla igen.

– Det känns pirrigt men roligt. Jag tränar varje dag hemma också, säger Ann Kristin Eriksen.

Hon sjunger Janne Lucas öronhänge Växeln hallå. Ett bidrag som säkerligen kommer att sätta Halmstad Arena i gungning den första februari 2017, när delfinalen  går av stapeln. Där får publiken även höra Nic & the Familys Hej Monika i Ann Olssons tappning.

– Jag gillar den. Det är min låt, den är charmig, säger Ann Olsson.

Alla tolv bidrag bjöd på starka prestationer under tisdagens repetition. Med andra ord blir det en tuff kamp Halmstad Arena om vilket bidrag som får en plats i finalen i Stockholm i april.

– Det är roligt att vara med och uppträda bland folk och jag är inte ett dugg nervös, säger Ann Kristin Eriksen.

Växer för varje år

Funkismello – melodifestivalen för personer med funktionsnedsättningar – växer för varje år och är nu en nationell tävling. Det är föreningen Funkisglädje som står bakom arrangemanget och där är Halmstads kommun medlem. Åsa Lauer är konstnärlig ledare för projektet i Halmstad.   

– Man får så mycket tillbaka, glädje och kärlek, säger Åsa Lauer.

Hon beskriver arbetet som det bästa i världen, men ibland stöter hon på små hinder.

– Det kan vara lite knixigt när någon inte tror på sig själv eller blir förbannad. En av deltagarna kunde inte komma till tävlingen för att det är städdag. Men då får man prata kring det och poängtera att det är viktigt att vara med på den här tävlingen och bara säga att du får städa en annan dag, säger Åsa Lauer.

Alla ska delta i kulturlivet

Tanken med festivalen är att ge förutsättningar för alla att delta i kulturlivet och samtidigt få ett rikstäckande nätverk mellan olika kommuner. Ett sätt att arbeta fördomsfritt med målgruppen, som är personer med olika sorter av intellektuella eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– För mig har det här stor betydelse, vi har kämpat för det här. Artisterna får en chans att vara en riktigt stjärna. Det är inte många som har uppträtt på Halmstad Arena, säger Åsa Lauer.

Hon ser många talanger i deltagarna och tycker inte att fokus ska var på sådant de inte kan.

– Sitter de i rullstol kan de dansa med armarna. Vi lyfter fram det som de är bra på, säger Åsa Lauer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.