En kille står vid en cykel precis vid en cykelpassage vid en rondell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hytta med näven” – se Henrik Fröding på platsen i Varberg där han var med om en olycka och hör honom förklara hur lastbilen körde iväg efter händelsen. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Hallands farligaste cykelväg finns i Varberg – Henrik påkörd av lastbil

Publicerad

Här är platsen med flest olyckor mellan cyklister och motorfordon i Halland. Tio stycken har inrapporterats sedan 2019, enligt statistiken. Men det kan rör sig om många fler och i samband med att SVT besöker Lassabackarondellen i Varberg sker tre olyckor på en timme – en fångas dessutom på film.

– För hetsigt här, säger cyklisten Henrik Fröding som varit med om en olycka just här.

Han är en av flera cyklister som tidigare blivit påkörd vid Lassabackarondellen. I november 2023 smällde en lastbil in i Henrik Fröding när han korsade en cykelöverfart.

Nu vill Henrik att kommunen agerar och säkrar upp platsen, men Varbergs kommun har inga sådana planerade åtgärder för Lassabackarondellen.

”Inte så allvarligt att vi behöver lägga våra resurser på just detta” – starta klippet nedan för att se chefen vid gatuförvaltningen i Varberg förklara.

Bild på en man vid en cykelpassage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att det sker flest olyckor vid Lassabacka är inte allvarligt nog för att kommunen ska lägga resurser på platsen. Hör mer från förvaltningschefen i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Olyckor mellan cykel och motorfordon i Halland 2019-2023

Lindriga olyckor: 412 st

Måttliga olyckor: 69 st

Allvarliga olyckor: 13 st

Dödsolyckor: 0 st

Totalt: 494 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.