• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Richardsson är ordförande i LRF Halland. Han har själv grisar. Foto: SVT

Grisbönder i akut behov av krispengarna

Uppdaterad
Publicerad

LRF Halland är kritiska till att gris- , fjäderfä- och spannmålsbönder behöver vänta till mitten av sommaren på att få sin del av de krisstödspengar som utlovats efter förra sommarens torka.

Efter sommartorkan 2018 var det många bönder som drabbades hårt ekonomiskt. Under hösten beslutade därför den dåvarande regeringen att de drabbade bönderna skulle få krisstödspengar i två omgångar.

Första krisstödspaketet betalades ut i slutet av året och gick till nöt- , mjölk- och fårbönderna. Bedömingen var att torkan haft tydligast påverkan på just de grupperna.

I spåren av torkan

”Inte alls nöjd”

För gris- , fjäderfä- och spannmålsbönderna, som inte räknades in i första krisstödspaketet, har väntan blivit längre. De beräknas som tidigast få ta del av krisstödet först den femte juli i år. Anders Richardsson är ordförande i LRF Halland.

– Jag är inte alls nöjd med att vi inte fått pengarna än. Vi är mitt i en väldigt tuff situation vilket syns på alla. Ingen får det att riktigt gå runt. Vi behöver krisstödspengarna så snabbt som möjligt för att kunna betala av fakturorna och för att klara oss in i ny skörd, säger Anders Richardsson.

Grisföretagaren Ulrika Persson i Falkenbergs kommun. Foto: SVT

För första omgången av krisstödet avsattes 400 miljoner kronor. I år beräknas summan bli större, då pengarna ska gå till fler behövande.

Oklart när beslut fattas

Ulrika Persson är en av de grisbönder som drabbades hårt av torkan och valde att stänga ner sin verksamhet. Oavsett om hon hade fått krisstödspengar eller inte, så hade de inte täckt kostnaderna hon gick i förlust med, menar hon.

– För mitt företag räcker krisstödspengarna till foder i fjorton dagar, säger Ulrika Persson.

Landsbygdsminister om kritiken

Förslaget på omgång två av krisstödspengarna, som Jordbruksverket tagit fram, ligger just nu på regeringens bord. Jennie Nilsson (S), är landsbygdsminister och menar att de ska försöka så gott de går med att få ut pengarna i tid, men att det antagligen inte kommer kunna betala ut pengarna innan sommaren.

– Jag kan sympatisera med att de tänker på det sättet i den situation som de är i här och nu. När vi betalar ut skattepengar så måste de ske på ett rättsäkert och bra sätt, säger Jennie Nilsson (S)

Jennie Nilsson (S) är landsbygdsminister och menar att frågan om att få ut krisstödspengarna är högt prioriterad. Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Hur ser du på kritiken om att krisstödspengarna är för låga?

– Räcker inte de 760 miiljoner kronor som är avsatta så är det något vi får kolla in på och jag följer den frågan väldigt noggrant.

I klippet ovan berättar Anders Richardsson om varför de är i behov av krisstödet akut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet