Spindlarna på ett reningsverk i Kungsbacka har blivit ett problem Foto: Anders Fall

Guldfiskar ska rädda arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Hammargårds reningsverk i Kungsbacka har under en tid brottats med ett arbetsmiljöproblem. Det är enormt mycket spindlar i filterbyggnaden. Nu ska Guldfiskar hjälpa till med problemet.

Det är fjädermygglarver som orsakat situationen. De spolas in i avloppsreningen i bassängen i Hammargårds reningsverk och när larverna kläcks festar mängder av hungriga spindlar på de små insekterna. Situationen har eskalerat och spindelbeståndet har ökat till den grad att det blivit ett arbetsmiljöproblem för de som jobbar i lokalen. 

Glupska guldfiskar

40 stycken guldfiskar ska släppas i bassängen den 10 juli vilket kommer få bort stora mängder av larv erna. På ett naturligt sätt kommer då även spindelbestånden minska utan att behöva använda starka kemikalier och bekämpningsmedel.

Allt vanligare på reningsverk

Det har blivit ganska vanligt att låta guldfiskar agera som renhållningsarbetare i reningsverk. I Herrljunga köpte man in 40 guldfiskar och fick bukt med ett myggproblem.

I Värmländska Molkom började också 15 guldfiskar jobba på reningsverket för att hålla nere mängden mygg. Även där kände man av spindelpopulationen som en följd av myggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.