Bild på en man i kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om vad Andersson (SD) skrivit på sociala medier och varför han avskedas för det. Foto: Roger Larsson/Halmstads kommun

Sverigedemokrat skrev invandringskritiska inlägg – avskedas som nämndeman

Publicerad

Sverigedemokraten och Halmstadspolitikern Ludvig Andersson skrev invandringskritiska inlägg på sociala medier samtidigt som han var med och dömde en man till utvisning. Nu avskedas han från sitt uppdrag som nämndeman.

Hör mer i inslaget ovan om varför Ludvig Andersson (SD) avskedas från sitt uppdrag och vad han själv skriver i ett sms till SVT.

Lokalpolitiker Ludvig Andersson (SD) har flera uppdrag inom Halmstads kommun och har tidigare även suttit som nämndeman på Förvaltningsrätten i Göteborg.

Överklagandenämnden, som slår fast att Andersson (SD) ska avsättas som nämndeman, motiverar beslutet med att hans medverkan kan skada rättsväsendets förtroende. Ludvig Andersson (SD) tog i april en paus från sina politiska uppdrag men tjänstgör nu igen.

Dömdes till utvisning – nu ska målet omprövas

Ludvig Andersson och två andra nämndemän från SD gick emot domaren och röstade för att Hanif Jafari skulle utvisas.

Efter att inläggen kommit till domstolens kännedom beslutades om att ärendet skulle skickas omprövas och skickas tillbaka till Migrationsverket. Enligt domstolen hade Jafari inte fått en rättvis prövning.

Hanif dömdes till utvisning – alla nämndemännen tillhörde SD

Hanif vattnar blommor i sin trädgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kände en sorts uppgivenhet.” Hanif Jafari beskriver hur det kändes när han första dom om utvisning föll. Foto: Helena Igwe/SVT

Ludvig Anderssons (SD) politiska uppdrag:

Vice ordförande barn- och ungdomsnämnden Halmstad

Ledamot kommunfullmäktige Halmstad

Ledamot regionfullmäktige Halland

2:e vice ordförande Halmstad energi och miljö

Kassör för Sverigedemokraterna Halland

Suppleant i SD:s partistyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.