Peter Jacobsson är legitimerat psykolog och psykoterapeut på vuxenpsykatrin i Halland. Foto: Privat/Isabell Höjman/TT/SVT Design

Nio frågor och svar om social ångest

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 12 och 15 procent av Sveriges befolkning har social ångest på en nivå som påverkar deras vardag. Därav kan det betecknas som en folksjukdom. Det säger Peter Jacobsson, som är psykolog och psykoterapeut på vuxenpsykiatrin i Halland. Här nedan svarar han på nio frågor om diagnosen.

Vad är egentligen social ångest?

– En överdriven oro över hur det egna beteendet uppfattas av andra.

Vid vilka tillfällen kan det uppstå?

– Typiska situationer är presentationer inför andra, gruppsituationer, att träffa okända personer, äta i offentliga sammanhang och prata i telefon. Alla kan känna en viss anspänning i dessa situationer, men individer som får diagnosen social ångest oroar sig betydligt mer än andra och är oroliga innan och mycket självkritiska efteråt.

När i livet uppstår det?

– Medianålder för debut är 13 år och många  övervinner besvären själva efter tonåren, men för de som har mer beständiga besvär söker oftast inte hjälp förrän 15 till 20 år efter de första symtomen.

Vilka drabbas?

– Det finns ingen känd enskild orsak utan som många andra psykiska svårigheter är det ett samspel mellan arv och miljö. Ofta är det personer som har en väl utvecklad känslighet för att läsa av andras beteenden. Man brukar själv beskriva sig som empatisk och hjälpsam.

Hur många drabbas?

– Svårt att ange exakta siffror. Social ångest är vanlig i annan psykisk ohälsa, exempelvis depression där man också har en tendens att vara självkritisk med det egna beteendet. Man beskriver att 12 till 15 preocent av befolkningen har social ångest på en nivå som påverkar deras vardagsfungerande och två till tre procent som har allvarliga besvär och behöver hjälp i psykiatrin.

Kan det beskrivas som en folksjukdom?

– Med folksjukdomar menar man alla sjukdomar som ligger över en procent i befolkningen. Så, ja det måste beskrivas som en folksjukdom.

Hur många har social ångest i länet?

– Det saknas bra statistik ifrån primärvården i Halland, men på Psykiatrin har vi nästan 400 patienter med diagnosen. Dessa har ju svår social ångest och innebär säkert att det finns fler patienter som inte sökt vård i psykiatrin, men som skulle behöva det.

Vad finns för hjälp att få?

– Det finns både medicin och effektiv psykologisk behandling för social ångest. Medicinen fungerar bra på kort sikt, men sämre långsiktigt. Psykologisk behandling, vanligtvis i form av KBT (kognitiv beteendeterapi), fungerar mycket bra för många också på lång sikt.

Hur stor är chansen att faktiskt bli botad?

– Ju längre man haft social ångest och hur svåra besvären är påverkar naturligtvis hur väl behandlingen fungerar. Det är därför viktigt att söka hjälp snabbt. Idag finns det bra behandling för social ångest på nätet, så kallad internetterapi, som kan fungera bra vid lättare besvär och som är en lämplig behandling tidigt. För svåra besvär kan det vara långa behandlingar med både medicin och KBT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.