Till vänster en genrebild på en person som jobbar inom omsorg, till höger Charlotte Svensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hr-direktören Charlotte Svensson om vilka förändringar medarbetare nu kan se i sina jobbscheman. Foto: SVT

Halmstads kommun backar från så kallade ”hälsosamma scheman”

Uppdaterad
Publicerad

Efter stark kritik från många arbetande inom vårdsektorn ändrar Halmstads kommun på reglerna kring ”Heltid som norm”.

– Vi har fått indikationer på att medarbetare gått till andra arbetsgivare på grund av sina scheman, säger Charlotte Svensson hr-direktör i Halmstads kommun.

Heltid som norm skrevs in i ett kollektivavtal 2016 mellan Sveriges Kommuner och Regioner och fackförbundet Kommunal. Syftet är att öka heltidsarbetet inom den kvinnodominerade välfärdssektorn, för en ökad ekonomisk jämställdhet. 

I Halmstad applicerades den här metoden inom många verksamheter 2020. Det gjordes med ett stramt nytt regelverk för hur medarbetare skulle jobba med ”hälsosamma scheman”. Regler om till exempel kortare och fler nattpass, längre kvällspass eller resurspass kritiserades starkt av medarbetare inom vård och omsorg.

Uppfattningen hos många var att belastningen blev för tung och att det inte fanns nog med tid för ordentlig återhämtning.

Hör Charlotte Svensson om vilka förändringar medarbetare nu kan se i sina jobbscheman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.