En ny typ av schemaläggning införs nu i flera kommuner runt om i landet. Om detta har Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal slutit ett avtal. Och det hela är en överenskommmelse om att heltid ska vara norm inom vård och omsorg.
Schemaläggningen kallas av kommunerna för hälsosamma scheman, eller hållbara scheman. Men de innebär bland annat att nattpassen kortas, med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma. Detta medför dock att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar.
– Återhämtningen blir i det närmaste obefintlig för de anställda med ständiga dygnsomställningar, säger Anders Gullman, personlig assistent i Halmstad kommun som nu testar det nya schemat i några grupper.
– Det finns flera dåliga exempel i det här. Jag själv har fått sexdagars veckor, alltså att man vissa veckor jobbar väldigt många timmar. Det är ju inte hälsosamt någonstans, säger han.
Se klippet ovan för att höra Anders Gullman berätta mer om problemen ur sitt och sina kollegers perspektiv.
Facket: ”Vi för en ständig dialog med arbetsgivaren”
Fackförbundet Kommunal i Halmstad menar att det finns en bra dialog med kommunen, när man nu ska införa så kallade hälsosamma och hållbara scheman. De försöker stötta sina medlemmar, när det uttrycks oro kring hur det kommer att bli.
Rasmus Eliasson på fackförbundet Kommunal i Halmstad bekräftar bilden av att det är oroligt bland medlemmarna.
– Vi ser att det finns en oro och en rädsla och att många känner sig stressade inför det här. Därför är det väldigt viktigt att vi är ute så mycket vi bara kan och förmedlar information för att lugna medlemmarna.
Kommunals råd till sina medlemmar är att man ska ge det här en chans, de menar att det är många som ännu inte har testat att jobba med dessa scheman och om det skulle visa sig att de inte fungerar kommer Kommunal agera därefter.