• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En grupp unga människor i blåa kläder är samlade runt en säng i ett rum som ser ut att vara en utbildningsmiljö. De arbetar tillsammans med en grön anordning som används för att lyfta en patient. Rummet är utrustat med medicinsk utrustning och har en praktisk atmosfär, vilket tyder på att det är en träningssession inom vård eller medicin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bra när man ska flytta eller plugga vidare” – hör eleven Oliver Larsson berätta om Peder Skrivares vård- och omsorgsprogram. Foto: Andreas Andersson/SVT

Här får eleverna lön på gymnasiet – intresset stort för att gå vård och omsorg på Peder skrivares skola i Varberg

Publicerad

Intresset för att plugga vård och omsorg på gymnasiet har minskat i hela landet, men i Varberg är alla 25 platser fyllda den här höstterminen. En orsak kan vara att eleverna får lärlingsanställning med lön i trean.

För andra året erbjuder Peder Skrivares skola i Varberg nu en lärlingsanställning till tredjeårseleverna på vård- och omsorgsprogrammet. Programrektor Jenny Andersson tror att det är en viktig faktor till att alla platser fyllts i höstens intagning.

– Vi tror och hoppas att det hjälper till att locka elever som vill söka till programmet, men inte riktigt vågat, säger hon.

Men hur viktigt har lärlingslönen egentligen varit för elever som sökt programmet? Se elever svara i klippet ovan.

Mer vård och omsorg, mindre ekonomi och estetiskt – så ändras gymnasiet 2025

I Halland fylldes nästan bara hälften av platserna på vård- och omsorgsprogrammen i år. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter vårdanställda.

Från och med intagningen till höstterminen 2025 ska gymnasieutbudet matchas mer mot behovet på den lokala arbetsmarknaden, enligt en ändring i skollagen.

Se hur den förändringarna kommer påverka gymnasieutbudet i Halland nästa år:

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort hår som bär en randig skjorta, stående i en inomhusmiljö. Den högra sektionen visar två personer i medicinska kläder som tyst kontrollerar en patients blodtryck med en stetoskop, i en vårdmiljö med naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sannarpsgymnasiet i Halmstad upplevde ett lågt söktryck inför höstterminen – starta klippet för att höra SVT: s reporter förklara förändringen med gymnasieplatserna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.