Ungdomar i skogen inventerar torplämningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan nån ha bott här? Se detektivarbetet som Hjalmar Nofors och Nova Ebbesson gör för att hitta gamla boplatser i Simångsdalstrakten. Foto: Klara Misgeld/SVT

Här letar torpdetektiverna efter spår av mänskligt liv

Publicerad

Ett stenröse, en jordkällare eller en udda växt kan avslöja bortglömda boplatser runt Simlångsdalen. Inventeringen görs av två ungdomar som fått ett ovanligt sommarjobb.

– Man får se sina egna rötter, hur det var för ens släktingar och var man kommer ifrån, säger Hjalmar Nofors, själv uppvuxen i trakten.

Häng med ungdomarna ut i skogen för att se hur inventeringen av torp går till.

– Man kan ha svårt att tänka sig att här har bott människor, långt här ute i mörka skogen, säger Stefan Möllerström, ordförande i Breareds kulturhistoriska förening som anser att ungdomarnas arbete har stor betydelse för kulturarvet.

Viktig data för skogsarbetet

Arbetet är en del av ett större projekt som startats av länsstyrelsen i Halland tillsammans med Hallands bildningsförbund, och Region Halland bekostar detektiverna.

Tanken är att koordinaterna ska föras in på Skogsstyrelsens karta så att de som arbetar i skogen ska veta var det finns lämningar och kunna värna om dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.