Bild på brunt skräp från toaletter som ligger i en stor hög. Även en bild på en man med glasögon i gul arbetsjacka. Mannen heter Maurice Bourne och är enhetschef på Hammargårds reningsverk. Han berättar om vad Kungsbackaborna spolar ner i sina toaletter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hamnar det. Håret, våtservetterna, snuset och kondomerna som Kungsbackaborna spolar ner i sina toaletter. Starta klippet för att få reda på vad kommunen vill göra åt det. Foto: Anton Johansson/SVT

Här spolas Kungsbackabornas bajstäckta skräp upp – ”Ett arbetsmiljöproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Fem busslaster våtservetter, tamponger, snus, kondomer och mycket annat hamnade under förra året på Kungsbacka kommuns reningsverk. Nu drar kommunen igång ett projekt för att halvera mängden felspolat material.

Trots att de flesta svenskar känner sig välinformerade om vad man får och inte får spola ner i toaletten så spolas det årligen upp 15 000 ton skräp på svenska reningsverk, enligt branschorganisationen Svenskt vatten. En siffra som innebär stora kostnader och arbetsmiljöproblem för personalen på reningsverken.

– Det innebär ju att våra medarbetare får dra ut det här för hand och det är ju inte särskilt trevligt, dessutom onödigt, säger Maurice Bourne.

Starta klippet för att se bilderna från reningsverket och för att höra om kommunens satsning på att minska felspolningen.

Vad får spolas ned?

• Bajs

• Kiss

• Toapapper

• Kräk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.