Kvinna vadarbyxor står bland växtlighet i sjökanten och håller upp vattenväxten guldkolv med roten uppåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rycks upp med roten. Så här arbetar biologen Josefin Holm och hennes kollegor med att utrota guldkolven från Skärsjön i Varberg. Foto: Fredrik Magnusson/SVT

Guldkolv kan vara nya hotet mot sjöar i Sverige – här utrotas den

Uppdaterad
Publicerad

Den har en gång planterats som en dekorativ vattenväxt – men nu kommer varningssignaler om att den kan ta över sjöar om den får fäste. Här inleds arbetet med att utrota den amerikanska guldkolven som börjat sprida sig vilt i halländska Skärsjön.

Sjön i Varbergs inland är den hittills första kända förekomsten av att guldkolven sprider sig vilt i Sverige.

Länsstyrelsen i Halland har i sommar inlett utrotningsarbetet och Havs- och vattenmyndigheten har skjutit till 400 000 kronor.

Växten bedöms som en främmande art i Sverige ochNaturvårdsverket avråder från att plantera den. Däremot är den inte klassad som invasiv eller förbjuden.

Oklart om spridning

Enligt SLU Artdatabanken, som har statens uppdrag att riskbedöma främmande arter, saknas dokumentation om spridningsrisken och om den utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.

– Det finns i princip inte någon information om att den ställer till problem. Den har även hittats i Norge och Storbritannien, men det finns inga rapporterade effekter, säger Mora Aronsson, biolog på SLU Artdatabanken.

Vill klassa den som invasiv

Senaste klassificeringen gjordes 2019 och en reviderad lista ska offentliggöras till årsskiftet.

Länsstyrelsen i Halland lobbar för att guldkolven då ska klassas upp som en invasiv art med hög risk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.