Malin Ackholt, förbundsordförande för hotell- och restaurangfacket, berättar att coronaviruset får stora konsekvenser för branschen. Foto: Fredrik Sandin Carlsson/Pressbild

Hotell- och restaurangfacket: ”Verksamheten har gjort en tvärnit”

Uppdaterad
Publicerad

Det är väldigt få som besöker restauranger och hotell just nu på grund av coronavirusets utspridning, vilket får stora konsekvenser för branschen.

– Det är ett väldigt allvarlig läge. Jag skulle bedöma det som kris i vissa delar av branschen, säger Malin Ackholt, ordförande för hotell- och restaurangfacket.

Hittills har 6 000 personer varslats om uppsägning inom hotell- och restaurangbranschen och inom några dagar väntas ännu en varsel på 4000 anställda. Även extrapersonal påverkas och cirka 10 000 anställningar har avslutats.

– Verksamheten har inte bara avtagigt – den har gjort en tvärnit, säger Malin Ackholt.

Coronaviruset i Halland

För att minska trycket på arbetsgivarna har nu facket, tillsammans med arbetsgivarorganisationen Visita, beslutat att införa korttidspermittering.

– Det innebär att personal kan gå ner i arbetstid och få en lite lägre lön. Sedan får arbetsgivaren ett lönestöd, alltså en subventionering på lönen. Då får arbetsgivaren en kompensation på 52,5 procent och den anställde förlorar ungefär 10 procent av sin lön. Sedan kommer man överens om hur mycket arbetstid man går ner till, säger hon.

Allt tyder på att coronaviruset kommer fortsätta få effekter för branschen.

– Nu tror inte jag i nuläget att vi har sett kulmen på det som händer i vår bransch. Jag tror att vi kommer få ytterligare varsel framöver, säger Malin Ackholt, ordförande för hotell- och restaurangfacket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet