Hunden har, enligt länsstyrelsen, hållits instängd i ensamhet och tvingas göra sina behov inomhus i brist på rastning. Foto: Länsstyrelsen Halland

Hund i Laholm hölls isolerad i rum med bajs – omhändertogs

Publicerad

Hunden fick mycket lite social kontakt och tvingades bajsa och kissa inomhus. Nu har länsstyrelsen omhändertagit hunden.

Hunden hölls bunden och var tidvis instängd i en bur. Den rastades genom att den bands fast i en stolpe utanför huset.

Enligt myndigheten saknade hunden mental stimulans och inspektörerna konstaterade att hunden utsatts för psykiskt lidande.

Länsstyrelsen utförde flera kontroller efter bland annat en Lex Maja-anmälan under 2023 och krävde åtgärder av ägaren, utan tillfredsställande resultat.

Hunden är nu omhändertagen och förd till ett djurhem. Planen är att den ska få ett nytt hem.

I länsstyrelsens fortsatta arbete med ärendet ingår att överväga djurförbud för ägaren och eventuell åtalsanmälan för brott mot djurskyddslagen.

Urin på golvet och en sopskyffel full med hundbajs visar att hunden tvingas uträtta sina behov i det lilla rummet, enligt länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen Halland

Lex Maja anmälan

Om den som arbetar i hälso- och sjukvård eller socialtjänst påträffar misskötta djur i sin tjänst är det under vissa förutsättningar tillåtet att bryta sekretessen och göra en anmälan om detta till länsstyrelsen. Det är innebörden av bestämmelsen, den så kallade lex Maja, i offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Källa Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.