I Laholm släcker kommunen 5 000 gatlyktor för att spara el – Elsa: ”Det blir otryggt”

Uppdaterad
Publicerad

För att spara el och sänka elkostnaderna drar nu flera kommuner ner på gatubelysningen. I Laholm släcks två tredjedelar av gatlyktorna – men enligt polisen kan det öka brotten och otryggheten.

– Det känns rätt jobbigt, speciellt om jag skulle vara ute och gå själv, säger Elsa Nilsson, 12 år.

Flera kommuner i elområde 4, i södra Sverige, ändrar nu sin gatubelysning på olika sätt för att spara in på energi och elkostnader, visar SVT:s rundringning. I Laholm i Halland släcker kommunen två tredjedelar av gatubelysningen. Det handlar om runt 5 000 lampor som nu släcks, bland annat i bostadsområden.

I Höganäs ska en tredjedel av gatubelysningen släckas och i Halmstad och Helsingborg kortar man ner tiden som belysningen är tänd, med upp till en timme per dygn.

”Fara för liv och hälsa”

I Laholms kommun väcker nedsläckningen starka reaktioner, bland annat från kommunpolisen Kristian Nilsson, som menar att det här kan påverka såväl trafiksäkerhet som brottslighet och otrygghet i kommunen. 

– De år som jag har jobbat med trygghet och brottsförebyggande arbete har belysning varit en jättecentral del – och här väljer man att åsidosätta det. Den största risken är fara för liv och hälsa, säger Kristian Nilsson, kommunpolis, som skulle vilja se en samsyn mellan kommunerna på området.

En till som varit kritisk över den hastiga nedsläckningen är småbarnsmamman Karolina Borg som anmält kommun till Justitieombudsmannen, JO.

Vill ha det tänt

Elsa Nilsson, 12, hennes syster och deras kompisar vill helst att kommunen tänder igen. 

– Det känns som att samhället är dött och att ingen vill vara ute för att det är så mörkt, och det blir otryggt, säger Elsa Nilsson.

Följ med polisen och byalaget på trygghetsvandring i Våxtorp i klippet, där två av tre gatlyktor nu har släckts, och hör reaktionerna på mörkret.

Här svarar Knut Slettengren (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, på kritiken och på varför Laholms kommun valt att släcka två tredjedelar av gatubelysningen.

Så släcker kommunerna gatljusen

Laholm

Släcker två tredjedelar av gatubelysningen, det handlar om runt 5 000 av totalt 8 000 belysningspunkter. På så vis hoppas man spara in mellan 15 000-25 000 kronor om dygnet.

Höganäs

Släcker en tredjedel av gatubelysningen, som totalt består av drygt 7 800 belysningspunkter.

Halmstad

Gatubelysningen tänds 30 minuter senare på kvällen och släcks 30 minuter tidigare på morgonen. På så vis hoppas man spara 650 000 kWh beräknat per år. Från den 3 oktober påbörjades det i Halmstads tätort och fortsätter sedan i kommunens samhällen. Normalt tänds och släcks belysningen i samband med solens ned- och uppgång.

Helsingborg

Kommunen har justerat tiderna för när gatubelysningen tänds och släcks så att belysningen är tänd rund 30–60 minuter mindre per dygn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.