Upp till en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning på grund av miljöförstörelse. Därför ska viktiga ekosystem skyddas. Foto: Robert Ghement/EPA/TT

Halland når inte sina miljömål visar rapport från länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det går trögt och till och med bakåt i länets miljövårdsarbete med sikte på 2030. Varken de befintliga eller beslutade verktygen och strategierna är tillräckligt kraftfulla, konstaterar länsstyrelsen i sin rapport. Hallands största utmaning gäller biologisk mångfald och klimatpåverkan.

Halland har 15 miljömål där grundvattenkvalité, levande skogar, rikt odlingslandskap och giftfri miljö är några.  På inget område bedöms insatserna ha vänt den negativa utvecklingen. I bästa fall är läget oförändrat. Enligt Länsstyrelsen är bilden dyster. Det syns inga förbättringar i måluppfyllelse varför man kan dra slutsatsen att vare sig befintliga eller beslutade styrmedel är tillräckligt kraftfulla, konstaterar länsstyrelsen.

Trycket från samhället påverkar negativt

Att Hallands befolkning ökar ger svårigheter när behovet av tätortsnära natur ökar samtidigt som den tätortsnära naturen och åkermarken, bit för bit, tas i anspråk för exploatering. Här har kommunerna ett stort ansvar att göra avvägningar i samhällsplaneringen, menar länsstyrelsen i rapporten.

Och trots stora insatser för till exempel myllrande våtmarker så väger det inte upp för de ingrepp som gjorts i dessa områden historiskt och som fått en negativ påverkan under åren, t ex utdikning.

Även Klimatgasutsläppen från trafiken behöver minska betydligt snabbare, anser länsstyrelsen.

Bråttom med åtgärder

Omställning och åtgärdshastighet måste öka, enligt länsstyrelsen.

– Hållbart tänkande är tyvärr inte norm i samhället. Vi behöver var och en fundera över vår konsumtion, inte minst i juletid. säger Marie-Helene Bergstrand miljösamordnare på Länsstyrelsen Halland till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.