Ska det bli ”No surrender” eller ”The rising” inför första OS-matchen i Rio? Pär Gerell låter dagsformen avgöra. Foto: SVT/ TT

Inget OS utan Springsteen för Gerell

Uppdaterad
Publicerad

Om det blir No Surrender eller The Rising avgörs av dagsformen. Men aldrig att Pär Gerell gör en match utan att först ha laddat med husguden Bruce Springsteen i lurarna. OS i Rio blir inget undantag.

34 år gammal toppade Bruce Springsteen karriären och listorna med skivan Born in the USA.

Lika gammal är Växjösonen och numera Halmstadbon Pär Gerell när han i slutet av sommaren åker till sitt tredje olympiska spel med förhoppning om att göra sin Born in the USA, sitt livs turnering.

Hallänningar i OS

Som alltid med Springsteen i lurarna inför varje match. Och, som alltid, kommer han välja någon av låtarna ”No surrender” från Born in the USA-plattan och ”The rising” från albumet med samma namn.

– Det beror på vilket mood jag är i. Har jag vunnit med The rising kanske jag kör vidare med den. Har jag torskat någon match kanske jag byter. Men det brukar vara någon av de två, säger Pär Gerell när vi träffar honom vid skivhyllan i lägenheten i Halmstad.

En tredje Gerell-favorit med bossen är The promised land från Darkness on the edge of town-plattan, men den kör han aldrig inför match.

Bättre än någonsin

Vid pingisbordet är Gerell vad man brukar kalla en ”late bloomer” – en spelare som blommat ut sent i karriären.

I höstas, 33 år gammal, slog han till med karriärens hittills största triumf med EM-bronset i singel, hans första individuella mästerskapsmedalj på internationell nivå.

London-OS för fyra år sedan var en besvikelse som tog slut redan i första omgången. Nu är förväntningarna högre.

– Jag känner spelmässigt att jag är mycket bättre än jag har varit tidigare. Jag har mer att åka med på detta OS:et och har rutin från tidigare OS. På så sätt är jag rätt förväntansfull, säger han.

OS-konkurrensen i Halmstad

Gerell är född och uppvuxen i Växjö och det var där på fritidsgården som han slog sina första pingisbollar. I övre tonåren flyttade han till Halland för att plugga på bordtennisgymnasium och representera Falkenberg i Elitserien. Sedan blev det proffsliv i tyska Ochsenhausen, men 2010 flyttade Pär Gerell hem till Sverige igen.

I dag bor och tränar han i Halmstad.

Men det är långt ifrån säkert att han blir bäste Halmstadbo i OS-turneringen.

För i den halländska residensstaden bor och tränar inte mindre än fem OS-klara pingisspelare. Här finns Kristian Karlsson och Mattias Karlsson som båda ingår i det svenska laget, men också 15-årige amerikanske framtidslöftet Kanak Jha och egyptiern Omar Assar.

Pingispendling till Frankrike

Kristian Karlsson har, precis som Gerell, skördat internationella framgångar det senaste året, senast med Champions league-vinsten med sin franska klubb Pontoise Cergy, och ligger för närvarande tre placeringar högre än Gerell på världsrankingen.

Båda har den senaste säsongen spelat för franska ligaklubbar, men valt att bo och träna i Halmstad. Ett liv som innebär mycket pendling.

Hur stor del av ditt liv tar pingisen?

– Det tar ju väldigt stor del och har gjort rätt många år nu. Jag har över 200 resdagar om året och det är ju bara pingisrelaterade resdagar, säger Pär Gerell.

Hur stor del av ditt liv tar Bruce Springsteen?

– Han tar rätt stor del också. Det är många gånger man kollar Youtube-klipp eller sätter på honom i hörlurarna när man är ute och reser. Så det är rätt stor del också.

Till Ullevi med Jörgen

OS i Rio invigs den 5 augusti.

Innan dess ska Pär Gerell hinna med att se Bruce Springsteen på Ullevi två gånger, bland annat i sällskap av två andra idrottsprofiler från Halmstad – förre tennisspelaren Sofia Arvidsson och Jörgen Persson, tvåfaldig OS-fyra i pingis.

Fem Halmstadbor i OS-pingisen

Kristian Karlsson

Ålder: 25

Klubb: Pontoise Cergy/Halmstad BTK

Land: Sverige

Världsranking: 27

Pär Gerell

Ålder: 34

Klubb: Chartres ASTT/ Halmstad BTK

Land: Sverige

Världsranking: 30

Omar Assar

Ålder: 25

Klubb: Halmstad BTK

Land: Egypten

Världsranking: 39

Mattias Karlsson

(endast uttagen till lagtävlingen)

Ålder: 25

Klubb: Halmstad BTK

Land: Sverige

Världsranking: 42

Kanak Jha

Ålder: 15

Klubb: Halmstad BTK

Land: USA

Världsranking: 283

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallänningar i OS

Mer i ämnet