Jägaren Magnus Stolpe sitter på huk och klappar sin hund. Han är glad över de nya reglerna som gör det enklare för jägare att sälja vildsvinskött.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De nya reglerna kommer öka efterfrågan på köttet” – i klippet ovan berättar Magnus Stolpe mer om hur han ser på de nya reglerna. Foto: Casper Sewerin/SVT

Jägare välkomnar nya regler om försäljning av vildsvinskött: ”Kämpat länge”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan jägare sälja sitt vildsvinskött direkt till konsument. Något förbundet kämpat för i flera års tid.

– Det känns jättebra att vi äntligen fått till det här. Att kunna erbjuda konsumenten riktigt bra klimatsmart vildsvinskött, säger Magnus Stolpe, ordförande Svenska jägareförbundet Halland.

Tidigare har jägare varit tvungna att ta med sitt vildsvinskött till en vilthanteringsanläggning för att få köttet undersökt. Bland annat i jakt på trikiner, rundmaskar som kan infektera människa.

Med Livsmedelsverkets nya regler, som trädde i kraft fjärde november, är det möjligt för jägare att sälja upp till 45 djur per år om man specialutbildar sig och anmäler sig till länsstyrelsen. Om man inte går någon utbildning eller anmäler sig får man sälja vidare 25 vildsvin. Oavsett vilket alternativ som väljs, måste allt kött som säljs vara testat.

I klippet ovan berättar Magnus Stolpe, jägareförbundet, hur han ser på de nya reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.