Unga och nyanlända är de grupper som har allra svårast att ta sig in på bostadsmarknaden i Halland – och att få bostad via den kommunala bostadskön kan ta upp till 12 år beroende på vart i länet du bor.
Klara-Fina Hansson från Tvååker har fast jobb och har legat på som en igel för att få ett förstahandskontrakt och länge såg det mörkt ut. Men nu har hon lyckats.
I klippet får du höra henne berätta om svårigheterna med att få ett förstahandskontrakt.
Hur märker du av bostadsbristen i Halland?
Marie • Jag är 25 år och har bott på en rad olika ställen runt om i Sverige och världen, och jag har aldrig stött på ett svårare ställe att hitta bostad än min egen hemstad, Varberg. I tidiga 20årsåldern när längtan efter att flytta hemifrån kickar in har man varken 12 år i bostadsköerna eller miljoner att köpa bostadsrätt, på kontot. Det är även extremt sällsynt att hitta andrahandslägenheter för en rimlig hyra. Att det jag som bäst hittat (under 5 års sökande) har varit ett rum på 13 kvm, kokvrå med delat badrum ,tycker jag säger en del om hur svårt det kan vara att hitta bostad.
Alice • Arbetade i höstas i en halländsk stad. Då jag inte visste om jag skulle få längre anställningskontrakt senare, så var jag hänvisad till andrahandsuthyrning. Det var svårt, och blev dyrt. Hamnade hos en oseriös hyresvärd som lade till ett flertal kostnader, och boytan var mkt liten, dessutom långt att åka till arbetsplatsen. Fick chans till ett bättre boende efter ett par månader, och flyttade dit. Fick dock fortsatta problem md gamla hyresvärden som fortsatte att kräva mig på hyra trots att han hittat en ny hyresgäst. Det hela slutade i en anmälan från min sida, då jag fått hotfulla och kränkande sms. Jag valde att inte förlänga min anställning efter jul, jag hade fått nog och flyttade hem igen. Jättejobbig upplevelse!