Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man anmäler inte så mycket hot och våld så vi utgår från att det är ganska lugnt att jobba på natten”, säger Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg. Foto: Emelie Skoog/SVT

Kungsbacka kommun om ensamarbete för natthemtjänsten: ”Vi jobbar utifrån lagar och regler”

Uppdaterad
Publicerad

Mer ensamarbete inom hemtjänsten på natten är nödvändigt för att omsorgstagarna ska få den hjälp som de behöver, det menar Kungsbacka kommun – och tillbakavisar kritiken om att förändringen skulle vara olaglig.

– Vi jobbar utifrån lagar och regler, säger Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka.

Från och med september i år ska antalet medarbetare per natt minska samtidigt som antalet dubbelbemannade bilar ska bli färre.

Förändringen har kritiserats av arbetsmiljöingenjören Benjamin Broghammer som menar att den kan vara olaglig – kritik som kommunen tillbakavisar.

Starta klippet ovan för att höra varför kommunen anser att det är tillräckligt tryggt att arbeta själv på natten.

Benjamin Broghammer menar bland annat att man riskerar att utsätta sin personal för en påtaglig risk för våld, vilket inte är tillåtet, enligt lag.

I klippet nedan berättar han mer om vad som kan bryta mot lagen och vad han anser att kommunen borde göra istället.

Benjamin Othman syns på en datorskärm. Datorn står på ett vitt bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade jag varit skyddsombud hade jag krävt att ensamarbete läggs ner till dess att alla åtgärder är implementerande”, säger arbetsmiljöingenjören Benjamin Broghammer. Foto: Klara Misgeld/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.