Benjamin Othman syns på en datorskärm. Datorn står på ett vitt bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade jag varit skyddsombud hade jag krävt att ensamarbetet läggs ner till dess att alla åtgärder är implementerande”, säger arbetsmiljöingenjören Benjamin Broghammer som stöttar personalen i arbetsmiljöfrågor. Foto: Klara Misgeld/SVT

Beslut om mer ensamarbete för natthemtjänsten i Kungsbacka – expert: kan bryta mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Mer ensamarbete och mindre personal – det blir resultatet när Kungsbacka kommun nu beslutat att hemtjänstens nattpatrull ska omorganiseras till hösten. Förslaget har väckt stark kritik hos personalen som är oroliga för våld och hot.

Nu kritiseras förändringen även av en arbetsmiljöexpert som menar att den kan bryta mot lagen.

– Ensamarbete där det förkommer en påtaglig risk för hot och våld får inte förekomma nattetid, säger Benjamin Broghammer, arbetsmiljöingenjör.

Varför kan förändringen bryta mot lagen? Starta klippet för att höra arbetsmiljöexperten Benjamin Broghammer svara.

Kraftig villabrand i Kungsbacka

Antalet medarbetare per natt kommer att minska från arton till fjorton och antalet bilar med dubbelbemanning minskas från åtta till tre på natten, efter beslut i Förvaltningen för vård och omsorg.

Vill effektivisera

Bakgrunden är att kommunen anser att det finns möjligheter att effektivisera och fördela resurserna på ett bättre sätt – och förvaltningsledningen tillbakavisar kritiken om att förändringen skulle vara olaglig.

Varför anser kommunen att det är tryggt att arbeta på natten? Se svaret på kritiken i klippet nedan.

Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man anmäler inte så mycket hot och våld så vi utgår från att det är ganska lugnt att jobba på natten”, säger Isa Urun, verksamhetschef för vård och omsorg. Foto: Emelie Skoog/SVT

Förstår personalens oro

Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg, förstår att det finns en oro hos personalen men tycker ändå att beslutet är rätt.

– Vi har träffat skyddsombuden och jag har fullt förtroende för att man ska tillgodose så att det ändå ska vara en säker arbetsplats.

Förändringen planeras träda i kraft i september och den ska, enligt förvaltningsledningen, inte påverka omsorgstagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraftig villabrand i Kungsbacka

Mer i ämnet