– Om vi backar till när själva larmet kom, så hände inte så mycket. Men sen kom det en del samtal från oroliga kunder, som ville ha en försäkran om att allt var ok.
Han menar att försäljningen snarare har gått upp under det senaste halvåret. Det betyder dock inte att den senaste tidens larm, om att allt fler svenskar insjuknar med bakterien, inte oroar honom.
– På lång sikt är det illa om konsumenterna upplever att det inte finns någon kontroll. För det är väldigt långt ifrån sanningen, säger Johan Karlsson.
Han menar att han och alla andra inom industrin har hårdare krav på kontroll än vad statens ens kräver.
– Vi gör sedan länge kontinuerliga kontroller av alla fåglar vi slaktar, för att få svar på om de innehåller en ovanligt hög halt campylobacter, säger Johan Karlsson och fortsätter:
– Jag kan äta min kyckling rå. Men det är ju för att jag alltid vet om våra fåglar är smittade eller inte.
Chockartad höjning av smittade 2016
I fjol var det nästan 6900 svenskar som smittades av cambyolobacter. Av de var 260 hallänningar. Det kan jämföras med normalnivån de senaste tio åren som legat på 3500-4000 fall. Normalnivån för Hallands län brukar ligga mellan 100-160 fall per år.
Samtliga ska ha smittats i Sverige, vilket är ovanligt då bakterien oftast smittar svenskar utomlands.
– De senaste åren har vi märkt av en klar ökning av folk som har insjuknat i Sverige, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Region Halland.
Han menar det är extra bekymmersamt att bakterien smittar folk i hög grad året runt, då den brukar vara som vanligast under sommartid.
– När vi ligger så här högt uppe i vintertid, ja då kan man fråga sig om industrin gjort vad de har lovat, säger Mats Erntell.
Branschen förstår inte svartmålningen
Maria Donis, vd för branschorganisationen tycker att medierapporteringen, men inte minst uttalanden från vissa läkare varit förvånande hårda mot de svenska producenterna.
– Vi vill ju samma sak. Hela vårt varumärke bygger ju på att folk ska kunna lita på att vi levererar mat som är säker och god att äta, säger Maria Donis.
Hon säger samtidigt att man från branschen varit öppna med att man hittat lokal brister som säkerligen bidragit till ökningen av insjuknade svenskar.
– Det är ingenting vi hymlat med. Vi har dock gjort allt i vår makt för att komma tillrätta med det. Man kan dock inte förvänta sig att vi kan vifta med en trollstav och så är det löst, säger Maria Donis.
Bristerna var transporter som inte rengjorts korrekt i slaktledet. Enligt Svensk fågel var det ett teknsikt problem som åtgärdats. Eftereffekterna av spridd smitta går dock inte lika snabbt att rätta till, menar Maria Donis.
Trenden verkar vända
De senaste månaderna visar Folkhälsomyndighetens statistik på att antalet smittade går nedåt. Något som Svensk fågel menar är ett tecken på att deras åtgärder haft effekt. Mats Erntell väljer dock att vara mer försiktig i sina förväntingar.
– Det ska bli intressant att se siffrorna för kommande månader. Då kanske vi kan börja tala om en nedåtgående trend, säger han.
Detta är Campylobacter och så undviker du att bli smittad
- Campylobacter är en bakterie och är den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige. Den finns över hela världen.
- Bakterien förekommer i den normala tarmfloran hos livsmedelsproducerande djur, till exempel kyckling, gris, nöt och får, samt i vatten. Den kan överföras mellan djur och människor.
- Bakterien bakterien kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor och liknande och därmed smitta via andra livsmedel.
- Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
- Drick inte opastöriserad mjölk.
- Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten