Livsmedelsverket om kycklinglarmet: Konsumenterna måste själva få välja

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av magsjuka orsakad av färsk kyckling fortsätter att öka. Nu rekommenderar ännu en smittskyddsläkare att man helt ska undvika färsk kyckling för att minska risken att bli sjuk. Men Livsmedelsverket vill inte avråda från det färska kycklingköttet.

– Vi har full förståelse för hur allvarligt de ser på situationen och det är ovanligt många som har insjuknat av campylobacter på senare tid, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare, Livsmedelsverket.

Läs mer: Fler drabbas av campylobacter

Campylobakter i kyckling

”Måste själva få välja”

Livsmedelsverket vill dock inte avråda människor från att äta färsk kyckling.

– Konsumenterna måste själva få välja om man vill äta den färska kycklingen och vi väljer att påpeka hur viktigt det är med hygienen när man tillagar just färsk kycklingen.

Läs mer: Restaurangbesöket slutade med sjukskrivning för Andreas

Mats Lindblad säger att det går att tillaga färsk kyckling på ett säkert sätt, men påminner om att man måste vara noga med handtvätt samt att hålla det rent i köket.

Mer färsk kyckling i dag än förr

Han tror dock inte att de ökade fallen av magsjuka har att göra med att svenska hemmakockar blivit slarvigare i köket.

– Det kan finnas andra orsaker. Vi vet till exempel att det har varit vanligare med campylobacter hos de svenska kycklingflockarna på senare tid än det brukar vara. Vi äter dessutom mer färsk kyckling än tidigare.

Läs mer: Branschen: ”Man kan äta färsk kyckling”

Fakta: Så undviker du att bli sjuk

  • Genomstek alltid kyckling – genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet