• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt Livsmedelsverket finns det ingen anledning till oro men smittskyddssamordnare Mats Lindblad manar till god hygien vid hantering av kyckling. Foto: TT

Förorenade burar kan sprida kycklingsmitta

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal smittskyddsläkare runt om i landet har den senaste tiden varnat för risken att smittas av campylobacter från färsk kyckling. Enligt Livsmedelsverket kan spridningen vara på väg att mattas av – men det är fortfarande viktigt att tänka på hygienen.

Smittskyddsläkare har tidigare varnat för risker att smittas av campylobacter i samband med hantering av färsk kyckling. Från Livsmedelsverket har man förståelse för frustrationen och säger att det finns all anledning att vara aktsamt vid hantering av färskt kött.

– Vi har full förståelse för den frustration som smittskyddsläkare känner över ökningen av antalet campylobactfall som vi har

Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket

haft  sedan den andra halvan av förra året. Det är verkligen problematiskt att så många har drabbats, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnarevid Livsmedelsverket.

Hur bedömer ni att situationen ser ut just nu?

– Ett av de större företagen gick i slutet av januari ut och konstaterade att de hade upptäckt ett fel i sin tvätt av transportburar. Felet kan ha gjort att burarna systematiskt har blivit förorenade. Vi tror att det kan ha varit en betydande källa till problemen, men det kan ta ytterligare en tid innan nivåerna av campylobacter har normaliserats.

Läs mer: Branschen håller inte med: ”Man kan äta färsk kyckling”

”Tycker inte man ska vara orolig”

Campylobacter kan bland annat orsaka mag- och tarmsymtom och sprids via förorenade livsmedel. För att förhindra att smittan sprids krävs god hygien och nogrann tillagning.

– Vi har all anledning att ännu tydligare påpeka och ge råd om hygienen vid hantering av kycklingkött. Det finns främst större risker med färskt kycklingkött, men man bör även vara försiktig med fryst.

Behöver man vara orolig?

– Jag tycker inte man ska vara orolig, men man ska vara väldigt noggrann med hygienen när man hanterar just den färska kycklingen. Det kommer aldrig bli helt fritt från campylobacter i svensk kyckling men vi har en situation som är bättre än i många andra länder.

Läs mer: Krafttag mot bakterier i kyckling

Råd

SmittskyddssamordnareMats Lindblads råd för hantering av både färsk och fryst kyckling är god hygien.

  • Se till att tvätta alla redskap noga
  • God handhygien med handtvätt efter hantering av kycklingkött
  • Använd inte den vanliga disktrasan, köttsaft bör torkas upp med papper och arbetsytan ska torkas noggrant.

Campylobacter

Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar mag- och tarmsymtom hos människor. Det gäller framför allt Campylobacter jejuni och Campylobacter coli. Förutom hos människor förekommer campylobacter också hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter. Bakterien är framför allt anpassad till miljön i tarmarna hos fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och då framför allt fjäderfä. Bakterien tillväxer inte i de flesta födoämnen, och det krävs bara lite av smittämnet för att orsaka sjukdom.

Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige. Det är ovanligt med smitta från person till person men förekommer, speciellt kring spädbarn med diarré.

Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet