• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, tror att okunskap kan ligga bakom ökningen insjuknande personer. Foto: Svensk Fågel

Branschen: ”Man kan äta färsk kyckling”

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk Fågel står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige. Medlemmarna består av såväl avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier.

– Jag tror det är många kombinationer samtidigt som orsakar ökningen av förekomsten. De flesta vet att man måste hantera kyckling på rätt sätt, med god hygien och rätt tillagning. Men man ska inte glömma bort att många har valt att byta protein, av olika skäl, så vi har fler nya konsumenter än tidigare. Dessutom verkar det finnas en trend bland till exempel kockar med låg temperatur vid tillagning av kyckling, det är helt vansinnigt, säger Maria Donis, vd vid Svensk Fågel.

Även vid Svensk Fågel har man sett att antalet sjukdomsfall har varit fler under förra året än tidigare.

Campylobakter i kyckling

– Vi har sett att att förekomst av campylobacter hos kycklingar inte har minskat efter sommaren, som det har gjort tidigare, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.

Rekommendationen: Undvik helt färsk kyckling

Fryst är inte riskfritt

Att det skulle vara riskfritt att äta fryst kyckling, istället för färsk, håller Svensk Fågel inte med om.

– En fryst kyckling är inte lösningen på problemet, campylobacterna finns även i fryst kyckling. I synnerhet om förekomsten är hög, så som det är i utlandet. Kan man hantera kycklingen på rätt sätt, med god hygien och rätt tilllagning, så kan man äta kyckling, fryst som färsk, säger Maria Donis.

Folk på stan om larmet

Varför kan ni inte bli av med campylobacterna i köttet?

– Det är tarmbakterier som finns i vår närmiljö, runtom på gårdar exempelvis med grisar eller kor är risken högre där det finns flugor som sprider smittan. Det är en blöt slakt med risk för kontamination, där man riskerar ha sönder tarmkanalen när man slaktar en liten fågel som kyckling. Därför bör man alltid ha god hygien när man hanterar kyckling.

Kommer de här rekommendationerna påverka er produktion?

– Nej jag tror inte det. Om man hellre väljer att köpa importerad kyckling går man åt fel håll, där är förekomsten av campylobacter än högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campylobakter i kyckling

Mer i ämnet