Laholms kommun hoppas spara tre miljoner årligen på att lägga ner Nattis. Foto: SVT

Lägg ner nattis – besked från kommunstyrelsen i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att föreslå kommunfullmäktige om att avveckla Nattis i Laholm. Det betyder att kommunen går vidare med förslaget att inte driva natt- och kvällsöppen förskola längre.

– Kommunen kommer inte att köra nattis längre, säger Ove Bengtsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Laholm till SVT.

Nedläggning av nattis är ett av flera förslag när skola och barnomsorg i Laholm ska spara tio miljoner kronor nästa år. Föräldrar har protesterat, bland annat med en namnlista till kommunen.

Vill se över arbetstider

– Det är förstås inget roligt beslut. Verkligen inte för de familjer som utnyttjar den här tjänsten. Vi får som arbetsgivare titta på om vi kan lösa arbetstider så de kan få barnomsorg om de behöver, säger kommunstyrelsens ordförande Ove Bengtsson (C).

SD och MED vill rädda

Enligt honom sparar kommunen in cirka tre miljoner kronor årligen på nedläggningen. Sverigedemokraterna föreslog istället att Nattis skulle vara kvar och att pengarna skulle tas från Enheten för Flerspråkighet och Integration (EFI). Även Medborgerlig Samling föreslog avslag på nedläggningen och föreslår att pengarna kan tas från rörelsekapital i budgeten i höst.

Förlaget går nu vidare till kommunfullmäktige den 26 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.