Om det blir en permanent neddragning av antalet vårdplatser är risken att läkare lämnar region Halland, enligt Anders Jönsson, ordförande i Hallands läkarförening.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre antal vårdplatser kan leda till stress och skapa en sämre arbetsmiljö för personalen, enligt Anders Jönsson, ordförande på Hallands läkarförening. Foto: Peter Osterberger

Läkarfacket om stopp av hyrpersonal på Hallands sjukhus: ”Befarar personalflykt”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 18 september ska Hallands sjukhus kraftigt minska användandet av hyrpersonal. Det kan på längre sikt leda till att läkare lämnar regionen, enligt Hallands läkarförening.

Beslutet att minska användandet av hyrpersonal kommer leda till neddragningar i den planerade vården och att antalet vårdplatser blir färre.

Regionen har i en egen risk- och konsekvensanalys konstaterat att det finns en risk att ”enskilda opererande läkare lämnar om de inte får operera tillräckligt”. Men risken ses som liten och konsekvensen ska motverkas genom att bland annat erbjuda alternativa och viktiga arbetsuppgifter.

I klippet berättar Anders Jönsson om vilka konsekvenserna kan bli för läkarna på Hallands sjukhus.

Hallands sjukhus stoppar hyrpersonal – här är tre risker för patienter och personal:

Sjukvårdspersonal på akuten i Varberg/ Carolina Samuelsson chef för Hallands sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Längre väntetider till operationer, köer till akuten och ökad belastning för sjukhusanställda. Här svarar sjukhuschefen Carolina Samuelsson på vilka risker som finns när det är stopp för hyrpersonal på Hallands sjukhus. Foto: Arkivbild/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.