Naturvårdshandläggaren Martin Broberg på Länsstyrelsen i Halland och en varg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturvårdshandläggaren Martin Broberg poängterar att flera kriterier måste uppfyllas för att licensjakt ska godkännas. Foto: SVT/Arkiv

Länsstyrelsen får besluta om licensjakt på varg i Halland: ”Positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beslutat att ge Halland, tillsammans med åtta andra län i södra Sverige, möjlighet att fatta beslut om licensjakt på varg. Beslutet är historiskt och Länsstyrelsen i Halland välkomnar det.

Samtliga län i det södra förvaltningsområdet, utom Gotland, får nu möjlighet att besluta om licensjakt på varg.

– Det är ändå positivt att vi nu tar ett steg mot en regionaliserad förvaltning av varg i södra Sverige, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggaren på Länsstyrelsen i Halland.

Varg i Halland

I klippet berättar han om vad beslutet innebär.

LICENSJAKT

  • Vargen är fridlyst och får liksom andra stora rovdjur endast jagas under strikt kontrollerade former. I södra Sverige har det hittills endast varit tillåtet med skyddsjakt, där syftet framför allt har varit att förhindra allvarlig skada på tamboskap.
  • Sverige har i tre rovdjursförvaltningsområden, norra, mellersta och södra. Det södra rovdjursförvaltningsområdet omfattar Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Blekinge, Skåne och Hallands län.
  • Antalet revir är ett av kriterierna för licensjakt, andra kriterier är geografisk täthet och förekomst av genetiskt viktiga vargar.
  • Licensjakt har hittills nästan uteslutande bedrivits i det mellersta förvaltningsområdet.
  • Licensjakt kan i Sverige bedrivas mellan 2 januari och 15 februari. Beslut om eventuell licensjakt i södra förvaltningsområdet kommer att fattas i september 2023.

Källa: Länsstyrelsen i Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet