Madeleine Beckman är länsveterinär i Halland. Foto: SVT

Länsveterinären: Smuggling av hundar till Halland ökar

Uppdaterad
Publicerad

I senaste avsnittet av SVT:s Dokument Inifrån får tittarna inblick i den illegala handeln med hundar och hur valpar smugglas in i Sverige – valpar som många gånger är i dåligt skick på grund av sjukdomar och misär. Två av fallen i dokumentären är halländska.

Enligt länsveterinären Madeleine Beckman ser man allt fler liknande exempel. 

– Det blir mer och mer. Flera gånger per år stöter vi på sådana här fall, säger Madeleine Beckman.

Mellan den 1 januari 2007 och 31 december 2018 fattade Jordbruksverket 4259 beslut kring hundar som smugglats in i Sverige. Av dessa är 594 beslut om avlivning, vilket alltså betyder att en smuggelhund i veckan avlivades under den här perioden.

Får fler samtal

Samtidigt visar siffror från Tullverket hur smugglingen av hundar ökar. 2018 gjordes 145 ingripanden som innefattade 190 hundar. Det är den högsta siffran sedan 2012 då reglerna kring kontroll av dvärgbandmask och rabies lättades (2016 upptäcktes 194 hundar men i betydligt färre ingripanden än 2018).

I Halland finns inga exakta siffror. Men Madeleine Beckman upplever att det blir allt fler samtal om sådana här ärenden.

– Det kan vara veterinärkollegor som ringer, djurskyddsanmälningar från privatpersoner eller kommuner som hör av sig om att det finns misstänkt smittade hundar, säger Madeleine Beckman.

Kommer från öst

Valparna kommer i stort sett alltid från östeuropeiska länder, däribland Vitryssland, Polen, Ungern och Rumänien. Risken finns att de får med sig smittsamma sjukdomar som exempelvis rabies, hakmask, leptospiros och salmonella.

Frågan hamnar oftast hos Jordbruksverket. Där kan man antingen fatta beslut om avlivning eller att hunden isoleras i sitt hem. Det senare har visat sig innehålla brister, något som både länsveterinären och en ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar.

– Vissa är noga med att isolera dem, andra är det inte. Det innebär att de kan säljas vidare. Vi på Länsstyrelsen har ingen som helst möjlighet att ingripa. Jordbruksverket har inte heller någon kontroll över det här, säger Madeleine Beckaman.

Hade det varit bättre om Länsstyrelsen hade hand om de uppgifter som Jordbruksverket har i det här fallet?

– Ja, vi är rustade för de här arbetsuppgifterna. Men i sådana fall skulle vi behöva fler resurser, svarar länsveterinären.

Jordbruksverket kommer att svara på kritiken under dagen.

I klippet hör du mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.