På Apelskolan i Ullared deltar man i beredskapsveckan genom att laga en ”krisrätt” i form av pasta med tomat- och linssås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får mer snö än i staden. Då är det inte alltid att varuleveranserna kommer fram” – Hör hur Anna-Karin Hagström på Apelskolan i Ullared gör för att laga krismat. Foto: Andreas Andersson/SVT

Linssås på menyn när skolköket lagar krismat

Uppdaterad
Publicerad

Att koka soppa på en spik går nog bara i sagorna, men i verkliga livet är tillgången till mat en viktig del av samhällsberedskapen. På Apelskolan i Ullared har kökspersonalen testat hur deras jobb skulle fungera om krisen kommer.

– Vi kan stå här utan att ha fått en leverans på en vecka och då behöver vi få fram någon mat som vi kan servera till våra elever, säger Anna-Karin Hagström, teamledare i köket på Apelskolan i Ullared.

Kökspersonalen övar ett scenario där betalningar och matleveranser har slutat fungera och kökets reserver har tagit slut. Det gör att man måste laga ”krisrätter” till eleverna.

I klippet ser du hur kökspersonalen på Apelskolan tar sig an utmaningen.

Öka beredskapen

Övningen genomförs på köken som lagar mat till Falkenbergs kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskola.

Det hela är del av Beredskapsveckan, som arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Och övningen välkomnas av kökspersonalen.

– Det är bra att vara lite steget före, säger Anna-Karin Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.