Livräddare i Tylösand tittar ut över havet med kikare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör livräddaren Timmy Rydberg berätta om varför det är viktigt att hålla sig ifrån bad när det är röd flagg. Foto: Jenny Olsson/SVT

Livräddarna i Tylösand varnar för farliga strömmar: ”Folk vet inte vad röd flagg betyder”

Publicerad

Under veckan har livräddarna i Tylösand fått hjälpa flera personer upp från de starka strömmarna i havet. På sociala medier går de nu ut med en uppmaning att observera vilken flagga som hissats på livräddningstornet – är den röd så bada inte.

– Det kan gå väldigt fort om man dras med ut i vattnet, säger Timmy Rydberg, livräddare på Tylösand.

Häng med upp i livräddartornet och hör livräddarna berätta om röd flagg.

Vattnen runt Tylösand, Frösakull och Vilshärad i Halmstad är kända för farliga strömmar av de flesta som bor i området. Men för turister kan de komma som en obehaglig överraskning.

Livräddarna har haft ett flertal olyckor och incidenter de senaste veckorna då de fått rycka ut och hjälpa badande ur vattnet.

Om strömt vatten

Utströmmar är kraftiga strömmar som uppstår när vattenmassor från inkommande vågor söker sig ut från stranden tillbaka till havet. Ofta uppstår utströmmar på sandstränder vid kraftig vind från havet, eller vid t.ex. utlopp från åar och kring pirer, bryggor och öar.

Det är mycket svårt att simma mot en utström. En utström går ofta inte så långt ut och avtar i styrka ju längre ut du kommer. Försök att flyta med strömmen ut en bit och simma sedan i sidled längs med stranden för att komma ut ur strömmen.

Källa: Livräddarna Tylösand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.