kvinna vattenkran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan gravida och barn dricka vattnet i Halmstad? Så svarar Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: Privat/SVT

Livsmedelsverket: Inte skadligt att dricka vattnet i Halmstad

Publicerad

Halterna PFAS i Halmstads kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärde som snart införs. Trots det bedömer Livsmedelsverket att det inte är skadligt att dricka vattnet idag.

I Sverige har Livsmedelsverket haft en åtgärdsgräns för PFAS-ämnen i dricksvatten på 90 nanogram per liter men från 1 januari år 2026 gäller ett nytt gränsvärde på maximalt 4 nanogram per liter för fyra PFAS-ämnen.

De senaste mätningarna som gjorts av det kommunala dricksvattnet i Halmstad visar att vissa områden ligger över det nya gränsvärdet. I Söndrum är halten 6,2 nanogram per liter och i centrum 7,9.

Arbete pågår för att få minska PFAS i det kommunala dricksvattnet men Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livemedelsverket, bedömer inte att det är skadligt att dricka vattnet fram till dess att halterna understiger det nya gränsvärdet.

– Jag skulle säga att det inte är det med tanke på att det ligger så pass nära gränsvärdet och att det är så pass kort tid kvar till det nya gränsvärdet gäller, säger hon.

I klippet berättar Sabina Litens Karlsson mer om PFAS i dricksvatten och om livsmedel som kan innehålla högre halter.

FAKTA: NYA GRÄNSER FÖR PFAS I DRICKSVATTNET

PFAS är olika gifter som till exempel kan komma från rengöringsmedel, brandsläckningsskum och impregnering av papper och textilier.

I Sverige har Livsmedelsverket tidigare haft en åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter dricksvatten för PFAS-ämnen. Från 1 januari 2026 sätts ett nytt gränsvärde på max 4 nanogram per liter för fyra PFAS-ämnen.

Det nya gränsvärdet har tagits fram efter inrådan av europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.