Sabina Hermansson vd för Laholmsbuktens VA i ett provtagningsrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laholmsbuktens VA säger att de har ett pågående arbete med att försöka få ner nivåerna på PFAS. Foto: Rebecka Block/SVT

Så arbetar Laholmsbuktens VA för lägre PFAS i Halmstads dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Det lokala partiet Hjärta för Halmstad kräver snabbare åtgärder för att få ner PFAS-värdena i kommunens dricksvatten.

– Det går inte att göra fortare, svarar Sabina Hermansson, vd för Laholmsbuktens VA.

2021 gjorde Livsmedelsverket en kartläggning som visar att Halmstad har en av landets högsta nivåer av PFAS-ämnen i dricksvattnet.

Enligt senaste mätresultatet innehåller dricksvattnet i stadsdelen Söndrum runt 8 nanogram av giftet PFAS 4. Det ligger under nuvarande gränsvärde, men över den skärpta gräns som gäller från 1 januari 2026.

Invånare i Kallinge fick rätt i PFAS-dom

I Kallinge i Blekinge låg nivåerna på över 10 000 nanogram per liter – där har invånare nu får rätt till skadestånd efter den uppmärksammade domen i Högsta domstolen.

Med anledning av dom kräver Hjärta för Halmstad nu att arbetat för att få ner PFAS-värdena i kommunens dricksvatten ska påskyndas.

I klippet hör du Sabina Hermansson som är vd på Laholmsbuktens VA berätta hur de i dag arbetar för att få ner nivåerna på PFAS.

FAKTA: NYA GRÄNSER FÖR PFAS I DRICKSVATTNET

PFAS är egentligen flera olika gifter som till exempel kan komma från rengöringsmedel, brandsläckningsskum och impregnering av papper och textilier.

I Sverige har Livsmedelsverket tidigare haft en åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter dricksvatten för PFAS-ämnen. Från 1 januari 2026 sätts ett nytt gränsvärde på max 4 nanogram per liter för fyra PFAS-ämnen.

Det nya gränsvärdet har tagits fram efter inrådan av europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.