2021 gjorde Livsmedelsverket en kartläggning som visar att Halmstad har en av landets högsta nivåer av PFAS-ämnen i dricksvattnet.
Om inte kommunens vattenbolag Laholmsbuktens VA får ner nivåerna riskerar dricksvattnet i framförallt centrum och Söndrum att inte klara de striktare gränsvärden som börjar gälla från 2026.
Enligt senaste mätresultatet innehåller dricksvattnet i stadsdelen Söndrum i Halmstad runt 8 nanogram per liter av giftet PFAS 4. Det kommande gränsvärdet kommer ligga på 4 nanogram per liter.
Förslaget: Halmstadsbor ska provtas för PFAS
Det lokala partiet Hjärta för Halmstad vill nu att invånare i dessa stadsdelar ska provtas för att få utrett om de har förhöjda PFAS-värden i blodet.
Det är en del av den politiska motion som partiet nu lämnat in till kommunfullmäktige i Halmstad.
I klippet ovan ser du partiets företrädare Ann-Charlatt Mankell (HFH) svara på vad partiet vill med förslaget och om det finns en risk att deras förslag skrämmer upp invånare.
HD-domen: Invånare får rätt till skadestånd
Bakgrunden till förslaget är domen i Högsta domstolen den 5 december 2023. I den slås fast att invånare i Kallinge, Blekinge, har rätt till skadestånd från kommunen för att PFAS-ämnen i dricksvattnet lett till förhöjda värden i blodet hos invånare.
Se Laholmsbuktens VA svara vad som görs för att sänka PFAS-nivåerna i Halmstads dricksvatten:
FAKTA: NYA GRÄNSER FÖR PFAS i dricksvattnet
PFAS är egentligen flera olika gifter som till exempel kan komma från rengöringsmedel, brandsläckningsskum och impregnering av papper och textilier.
I Sverige har Livsmedelsverket tidigare haft en åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter dricksvatten för PFAS-ämnen. Från 1 januari 2026 sätts ett nytt gränsvärde på max 4 nanogram per liter för fyra PFAS-ämnen.
Det nya gränsvärdet har tagits fram efter inrådan av europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA).