Ann-Charlott Mankell gruppledare för Hjärta för Halmstad står med en motion om PFAS framför Halmstad rådhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PFAS-värden behöver sänkas i Halmstads dricksvatten – här svarar Ann-Charlott Mankell på vad partiet Hjärta för Halmstad vill med sin motion till kommunfullmäktige. Foto: Rebecka Block/SVT

Efter PFAS-domen i Kallinge – Hjärta för Halmstad vill att Halmstadbor provtas

Uppdaterad
Publicerad

Halmstadsbor bör testas för om de utsatts för PFAS-skador. Det kräver partiet Hjärta för Halmstad efter den uppmärksammade PFAS-domen i Blekinge där invånare nu får rätt till skadestånd.

– Jag tror folk skulle uppskatta det, säger politikern Ann-Charlotte Mankell (HFH).

2021 gjorde Livsmedelsverket en kartläggning som visar att Halmstad har en av landets högsta nivåer av PFAS-ämnen i dricksvattnet.

Om inte kommunens vattenbolag Laholmsbuktens VA får ner nivåerna riskerar dricksvattnet i framförallt centrum och Söndrum att inte klara de striktare gränsvärden som börjar gälla från 2026.

Enligt senaste mätresultatet innehåller dricksvattnet i stadsdelen Söndrum i Halmstad runt 8 nanogram per liter av giftet PFAS 4. Det kommande gränsvärdet kommer ligga på 4 nanogram per liter.

Förslaget: Halmstadsbor ska provtas för PFAS

Det lokala partiet Hjärta för Halmstad vill nu att invånare i dessa stadsdelar ska provtas för att få utrett om de har förhöjda PFAS-värden i blodet.

Det är en del av den politiska motion som partiet nu lämnat in till kommunfullmäktige i Halmstad.

I klippet ovan ser du partiets företrädare Ann-Charlatt Mankell (HFH) svara på vad partiet vill med förslaget och om det finns en risk att deras förslag skrämmer upp invånare.

HD-domen: Invånare får rätt till skadestånd

Bakgrunden till förslaget är domen i Högsta domstolen den 5 december 2023. I den slås fast att invånare i Kallinge, Blekinge, har rätt till skadestånd från kommunen för att PFAS-ämnen i dricksvattnet lett till förhöjda värden i blodet hos invånare.

Se Laholmsbuktens VA svara vad som görs för att sänka PFAS-nivåerna i Halmstads dricksvatten:

Sabina Hermansson vd för Laholmsbuktens VA i ett provtagningsrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laholmsbuktens VA säger att de har ett pågående arbete med att försöka få ner nivåerna på PFAS. Foto: Rebecka Block/SVT

FAKTA: NYA GRÄNSER FÖR PFAS i dricksvattnet

PFAS är egentligen flera olika gifter som till exempel kan komma från rengöringsmedel, brandsläckningsskum och impregnering av papper och textilier.

I Sverige har Livsmedelsverket tidigare haft en åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter dricksvatten för PFAS-ämnen. Från 1 januari 2026 sätts ett nytt gränsvärde på max 4 nanogram per liter för fyra PFAS-ämnen.

Det nya gränsvärdet har tagits fram efter inrådan av europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.