Maja Welander på Caprifolens Voltigeklubb

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Welander, till höger i bild, är en av alla musikalartister från södra Halland som på söndag showar i Helsingborg. Foto: SVT

Musikalartisten Maja showar på hästen

Uppdaterad
Publicerad

Alla får vara med och alla hjälper till. När SVT besöker repetitionerna inför barnmusikalen Tumungo – den bruna isbjörnen, så är gemenskapen hos Caprifolens voltigeklubb i fokus. Maja Welander, som är en av ensemblens 45 artister, ser nu fram emot söndagens föreställning i Helsingborg arena.

I ridhuset i Stackarp utanför Laholm, alldeles norr om Hallandsås, håller ett gäng barn från Caprifolens voltigeklubb på att öva danskoreografi. Tränaren Minna Slottheden behöver egentligen bara justera lite vid uppställningen, annars kan artisterna redan varenda steg.

När voltigeklubbens musikal med hästar och barn, som i år heter Tumungo – den bruna isbjörnen, i år firar tio år så kommer föreställningen för första gången hållas i Helsingborg arena som rymmer 2.000 personer.

– Det är jättemycket folk. Det är lite pirrigt och nervöst men det känns kul, säger Maja Welander som berättar att föreställningen kommer innehålla det mesta.

– Alltså, det är barnteater och cirkus och dans och allting, säger hon.

90 personer involverade

En stund tidigare har hon precis som de andra barnen i ensemblen gjort akrobatik uppe på hästen Enia – för voltige är också en del av musikalen.

– Det är jättemodiga barn. De älskar att vara på hästen och showa och det blir extra häftigt att få showa på arenan, säger Minna Slottheden.

Minna Slottheden är inte bara tränare för voltigeklubben. Hon har också skrivit barnboken som årets musikal baseras på och hon har varit involverad i både musiken och dansen. Dock lyfter hon hellre fram barnen och föräldrarna, som hon menar är den direkta orsaken till att de har en välfungerande förening.

– Det är 90 stycken, barn, ljustekniker och föräldrar, som är med och ser till att det fungerar. Det hade aldrig gått utan alla dessa människor. Vi har en fantastisk verksamhet där alla känner att de vill hjälpa till, säger hon.

Maja tränar varje kväll

För Maja Welander, som har Downs syndrom, har föreningen enligt hennes mamma betytt otroligt mycket och fått henne att känna sig som en i gänget. Något som gör Minna Slottheden väldigt glad och stolt.

– Jag har förstått att Maja tränar danserna hemma varje kväll och hon kan danserna fantastiskt bra. Och att få vara med och skapa den här vi-känslan som den här produktion gör, att alla räknas och att man får vara del av något större, det tror jag betyder jättemycket, säger Minna Slottheden.

”Hästen dömer inte”

Och de stora djuren som är inblandade i showen, har enligt Minna också en viktig effekt.

– Att få vara på en häst är något magiskt. Man får känna att man duger i alla lägen. Hästen dömer inte, säger hon.

Maja Welander är nu redo för söndagens stora föreställning och hon känner sig lugn inför att showa på hästryggen.

– Ja, det känns bra för jag tappar inte balansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.