En flicka rynkar på näsan bredvid en hög med tång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det luktar ganska äckligt”. Så tycker Edith Hjalte om tången på stranden. Bilder på högar av tång har spridits i olika grupper på sociala medier med en undran om vem som ska ta bort den. Foto: Rebecka Block/SVT, sociala medier

Många åsikter om tång på de halländska stränderna – därför vill länsstyrelsen ha kvar den

Uppdaterad
Publicerad

Högar med tång och dålig lukt på stränderna har väckt diskussion i sociala medier. Även länsstyrelsen har fått synpunkter på mängden tång, men vill nu upplysa om varför den ska ligga kvar.

– Det blir mat till fåglarna när tången kommer upp på land, säger reservatsförvaltare Annelie Ohlsson.

Historien från förra sommaren upprepar sig – det blåser och tången hamnar på stränderna runt om i Halland. SVT har tidigare rapporterat om hur tången på Getterön skrämmer bort gäster, enligt en av campingarna i området.

Länsstyrelsen: Rensa bort där du ligger

Än en gång har frågat lyfts i sociala medier och bilder med högar av tång kommenteras och sprids. Nu har även länsstyrelsen gett sig in i diskussionen för att lyfta tången ur en naturvårdssynpunkt. Bland annat varnar man för erosion.

– Man kan ju rensa bort tången på stranden precis där man ligger. Inga problem, säger Annelie Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.