Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan ser du i detalj vad kommunen lagt miljontals skattepengar på Foto: SVT

Miljontals skattepengar gick till hotell på Österskans som inte ska byggas

Uppdaterad
Publicerad

En enig kommunstyrelse i Halmstad har nu formellt satt stopp för det planerade hotellet på Österskans i enlighet med utgången av folkomröstningen. Men trots att platsen i princip stått orörd har hotellet ändå kostat kommunen flera miljoner.

Efter flera års planarbete för ett hotell på Österskans är nu planerna helt och hållet skrotade. Men notan blir ändå sjusiffrigt. Totalt har nästan nio miljoner kronor gått till hotellet som nu inte ska byggas.

– Det är en relativt hög kostnad för en detaljplan, säger Olof Selldén, planchef Halmstads kommun.

Ytterligare miljonkostnader

Utöver kostnaderna som direkt rör hotellet har kommunen även spenderat stora summor på att aktivera området i väntan på byggnation. En summa på 1,1 miljon kronor lades på att att placera ut växter, möbler och målning av platsen.

Framåt har även fem miljoner kronor budgeteras för att rusta upp området genom att skapa ett grönt stråk från Nissan upp mot Österskans.

Hör intervjun med kommunens planchef Olof Selldén i klippet ovan om varför planeringsarbetet fortsatte trots att det var ovisst om hotellet skulle byggas eller inte.

Vad vill du ska hända med Österskans i Halmstad?

Stefan Permelund • Östra Nissan-sidan har ju t.ex. kvällssol så det hade varit optimalt med café och restaurang. Dessutom parkliknande delar. Varför inte en småbåtshamn som förr.

Tack för alla förslag! Vi stänger nu chatten för kvällen.

T • Förläng parkerna i området på den ytan.

L • Varför betala för planering av hotell när det inte var klart för att kunna få byggas

Ny tänkare • Saluhall, caféer, barer kanske en scen för konserter.

Lena Eriksson • Aktivitetscentrum: Bowling, minigolf, biljard och barnaktivitetspark. Pub och saluhall.
En plats att mötas och trivas för alla åldrar. Gärna allt under tak men med utekänsla.

Gisse • Riv bort asfalten rund Österskans och gör gröna ytor rabatter lekplats och öppna upp huset för café kulturutbyte musik teater tex ,

Susanne • En plats där fokus ligger på rekreation och möten människor emellan i vardagen, helt utan fokus på handel.

Stella • Ett hotell hade varit perfekt men nu när vi inte får det så kan vi väl iallafall få ha saluhallen hoppas jag!

Olle • De ca 10 miljoner som kastades ut på hotellbygget som aldrig blev av hade kunnat användas till MENINGSFULL rehabilitering och bostadssociala kontrakt till pundare & alkisar som dräller vid Picasso statyn vid Österskans! Det hade jag velat se hända vid Österskans i Halmstad. Staden med TRE HJÄRTAN (eller inte ?)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.