– Det är fritt och man utvecklas i sin egna takt. Man behöver inte vara världsbäst och man är aldrig sämst, säger Zanna Danielsson, som klättrat i nästan 12 år.
Intresset ökar kraftigt
Enligt Riksidrottsförbundet hade klättring runt 7.000 medlemmar år 2012 och år 2015 hade siffran nästan fördubblats.
– Jag tror det är för att sporten är väldigt lättillgänglig. Alla kan klättra från grunden, det är lite som att springa. Sen är det det sociala, man träffar folk och lär känna folk och det känns helt naturligt, säger Hannes Bonhoff.
Även Halmstad klätterklubb har känt av det ökande intresset. I dag är de över 300 medlemmar där 24 procent är kvinnor. Nyligen nyöppnade klubben sin lokal efter att ha byggt ut den med 200 kvadratmeter – ett sätt att möta det ökade trycket och intresset.
Klättring blir ny OS-gren
Vad är det med klättring som gör att det är så roligt?
– Det är att kunna komma upp till toppen och avsluta. Att man har jobbat med ett problem i två veckor kanske och sen att man klarar det, säger Jonathan Söderberg Pamp 15 år, och klättrat i fem år.
Klättring är dessutom en ny gren i OS som kommer finnas med i Tokyo år 2020 under Olympiska spelen. Speedklättring kommer då vara en av de tre kategorier inom grenen och man ska då klättra upp för en vägg så fort som möjligt.
För vissa är hoppet stort om att få vara en av de tävlande.
– Det hade varit roligt att få vara med i OS år 2020. Jag tänker komma dit och tränar hårt inför det, säger Jonathan.
Hur går det då?
– Nja, inte så bra, säger Jonathan Söderberg Pamp.